Illusion of Form

Bildet over: Fra utstillingen De-Compression som ble vist på KMD i desember 2022.

Illusion of Form er et prosjekt som tar sikte på å utvikle nye undervisningsstrategier og styrke samarbeidet mellom polske og norske institusjoner for høyere utdanning. Det viktigste aspektet handler om meningsbrytning og erfaringsutveksling rundt anvendte didaktiske metoder.

Illusion of Form skal etter planen gjennomføres over to år i samarbeid mellom Fakultet for kunst, musikk og design, UiB og Magdalena Abakanowicz University of the Arts Poznan – Faculty of Sculpture (UAP). Illusion of Form-prosjektet har mottatt midler fra Island, Liechtenstein og Norge fra EØS-midlene.

Arrangementer

   

Prosjektorganisasjon

Dr. Marta Bosowska, som vil fungere som leder for prosjektet, har skapt en plattform for samarbeid mellom to kunstskoler med ulike tilnærminger til undervisning i kunst. Samarbeidet vil bestå av mobilitet av undervisere og studenter mellom de to respektive fakultetene i prosjektet.
Studentene vil ha mulighet til å melde seg på dette to-årige prosjektet i mars. Deltakelsen vil omfatte studieturer, workshops og utstillinger både i Bergen og ved UAP.

Prosjektet vil bli ledet av følgende personer:
Leder for prosjektet: Dr. Marta Bosowska.
Administrasjonsleder: Jolanta Grek
Administrativ koordinator KMD: Torgeir Rinke Bangstad
Faglig koordinator KMD: professor Lilibeth Rasmussen

Prosjektgruppen vil også bestå av:
Professor Frans Jacobi, KMD
Dekan dr hab. Rafał Kotwis, prof. UAP, UAP Faculty of Sculpture
Prodekan dr hab. Igor Mikoda, prof UAP, UAP Faculty of Sculpture
Dr hab. Jarosław Bogucki, UAP Faculty of Sculpture
Dr. Tomasz Drewicz, UAP Faculty of Sculpture
Professor Lilibeth Rasmussen; KMD UiB
Chloe Lewis; KMD
Luz María Sánchez; KMD
Fredrik Salhus; KMD

Illusion of Form - Bergen workshop 2023

Det andre besøket av studenter fra University of Arts i Poznan fant sted fra 14. september til 24. september 2023 ved Fakultet for kunst, musikk og design, Universitetet i Bergen. Studentmobiliteten er muliggjort gjennom den sjenerøse finansieringen fra EØS-midlene (fra Island, Liechtenstein og Norge), og i den jobbet polske studenter sammen med norske studenter (registrert på Site & Context-kurset ved Kunstakademiet i Bergen) i en intensiv workshop over 10 dager som startet med presentasjoner av de kunstneriske praksisene til alle involverte. De polske gjestene ble introdusert for arbeidet til bergensbaserte kunstnere og forelesere ved KMD, og fikk også en omvisning gjennom KMD-bygget og verkstedene som bygget huser. Det ble også gjennomført en utflukt for å oppleve Bergen by som en del av oppholdet deres, sammen med en fottur til fjellet Ulriken. Gruppen ble invitert til å delta på en workshop med tittelen «The Collective Voice» med kunstner, utøver og komponist Alwynne Pritchardt, og en artist talk i Bergen Kunsthall med samtidskunstneren Ahmed Umar.

Den brasilianske kunstneren og forfatteren Nayara Leite som er basert i Bergen og førsteamanuensis i digitale medier David Rych presenterte også arbeidet sitt for besøkende studenter og forelesere fra UAP, og tirsdag 19. september ble de invitert til å delta på seminaret How Norway made the World Whiter av Marte Johnslien og Ingrid Halland som kritisk undersøker hvordan det hvite pigmentet titandioksid endret overflater i kunst, arkitektur og design.

Workshoper der studentene jobbet i grupper reflekterte over forelesernes kompetanse og forskningsinteresser, samt det overordnede fokuset i Illusion of Form-prosjektet. Målet var å utvikle nye undervisningsstrategier og styrke relasjonene innen høyere kunstutdanning mellom Polen og Norge. Studentene jobbet blant annet med hologrammer, 3D, green-screen, foto og video, og offentlige rom/forestillingshendelser.

Common Ground

Prosjekttittel: Common Ground – Multidisiplinary artistic practice in public space. Internasjonalisere og pleie lokal urfolkskunnskap

«Common Ground»-prosjektet er et visjonært initiativ som søker å bygge bro over de pedagogiske og kulturelle skillene mellom det globale sør og nord. Ved å fremme en tverrfaglig tilnærming til kunst, design og musikk, har prosjektet som mål å berike høyere utdanning og fremme internasjonalt samarbeid. Partnerskapet mellom Universitetet i Bergen, Makerere University og Kyambogo University og relaterte partnere er et vitnesbyrd om kraften i samarbeidsinnsats for å pleie lokal urfolkskunnskap og integrere den i en global kontekst. Prosjektets fokus på student- og ansattemobilitet, workshops og utstillinger har som mål å ha en varig innvirkning på de deltakende institusjonene og deres omkringliggende lokalsamfunn. Den forventede utstillingen i Kampala ved slutten av prosjektet i 2026 vil ikke bare være et utstillingsvindu for prosjektets resultater, men også en feiring av den delte forpliktelsen med henblikk på kulturell bærekraft og pedagogisk kvalitet.

Partnerinstitusjoner

Makerere University (UG)
ALDEA (NO) 
Nsambya Glass (UG)
Design Hub (UG)
Uganda Museum (UG) 
AfriArt Gallery (UG)

Deltakende ansatte fra KMD

Åsil Bøthun
Johan Sagan
Petter Bergerud
Mikkel Wettre
Tale Vik
Terje Isungset
Anne-Helen Mydland