En helt spesiell studietid for årets BA-studenter i design

– Det er med stor stolthet vi presenterer årets bachelorstudenter. De har hatt en ganske uvanlig studietid. I nesten halvparten av den har de blitt utfordret av pandemiens begrensninger, forteller instituttleder for design Anette Højlund Pedersen.

Publisert: . Oppdatert:

Bachelorutstillingen 2021 er åpen, men prosessen dit har vært lang og preget av pandemiens begrensninger. Instituttleder Anette Højlund Pedersen, forteller om studentenes mange utfordringer knyttet til det å jobbe alene, uten å ha fått være en del av et levende studiemiljø og med liten tilgang til verkstedene. Til tross for begrensningene tilknyttet covid-restriksjoner, er hun imponert over årets bachelorprosjekter.
– Her presenterer vi en gruppe unge, engasjerte og profesjonelt kompetente designere. De har laget undersøkende og ekstroverte prosjekter som preges av et stort ønske om å forme verden. De ønsker å gjøre en forskjell - for mennesker, dyr, samfunn og sanser.

Utfordrende studiehverdag
Vegar Vallestad sitt bachelorprosjekt Vannskapt handler om matsvinn og egendyrking i et "stuevennlig” møbel. Grunnet restriksjonene og endring i presentasjonsform fra fysisk til digital ble den mer fysiske utformingen av møbelet utfordrende.
– Noen har jo kanskje et verksted i garasjen og føler at de ikke mangler noe. Men for oss som bor i en leilighet i byen skjer alt på stuebordet. Det begrenser arbeidet. Men det skal sies at KMD har vært flinke til å holde verkstedene åpne så sant det har vært mulig, og vært kjappe til å åpne igjen etter nedstengelser.
Klassemiljøet er også noe Vegar har savnet når alt har foregått over skjermer. Gode faglige diskusjoner og tilfeldige samtaler i gangene er noe av det som forsvinner når undervisningen foregår digitalt.
– Du mister litt av den tilbakemelding som du får gratis når du er i et kreativt miljø på skolen. Du kan ikke lenger bare gå forbi medstudenter og starte en diskusjon om hva hver av oss holder på med.

Skjermbilde 2021-08-02 kl. 15.10.17.png

Digital omvending og fagets samfunnsrolle
Vilde Valland Aarseth er en av studentene som har jobbet med bærekraftig utvikling og strategisk design i prosjektet Oppdrag Blomstereng i samarbeid med organisasjonen Bærekraftige liv. Hun er en av mange som måtte legge nye planer da utstillingen ble digital. I utgangspunktet drømte Vilde om å plante villblomster og lage nedbrytbare frøkapsler som en del av en fysisk utstilling, men grunnet restriksjonene måtte hun omprioritere.
– Heldigvis for vår del fikk vi vite tidlig at det ikke skulle være en fysisk utstilling og fikk vite om de nye eksamenskravene. Jeg hadde en annen plan for sluttresultatet enn slik det ble, og det forandret utviklingen av prosjektet.
Hvordan design og visuell kommunikasjon har blitt brukt i løpet av pandemien, både tekstlig og visuelt, viste Vilde viktigheten av designfaget.
– Jeg tror at man har fått en forsterket følelse av hvilket ansvar som kommer med å skulle være en designer i forhold til det å være empatisk, et godt medmenneske og ta samfunnsansvar som designer.

Bilde mangler tekst

Nye verktøy og internasjonale innblikk
Det er ikke mange gode ting har kommet ut av pandemien, men det er noen lysglimt som har dukket opp her og der.
– Du er jo blitt “tvunget” over på en litt mer digital framstilling av alt du gjør. Da plukker du opp en del tips og triks om hva som funker når ting skal presenteres digitalt, og som kan brukes når du lager portfolio, presenterer deg selv og selger deg inn, forteller Vegar.

Selv om Vilde helst skulle sett den fysiske utstillingen som en avslutning på studiet er hun glad klassen har noe samlet på nett.
– En har noe å vise til som ikke bare viser deg, men også helheten av det du og dine medstudenter har lært på KMD. Det gir et inntrykk av helheten av det vi har vært gjennom sammen.
Større digitale utstillinger har også åpnet dører for å få innblikk i designprosjekter fra skoler over hele verden. Selv har Vilde søkt inspirasjon underveis fra skoler i blant annet Antwerpen, New York, Berlin og i Australia.
– Det er jo en veldig fin ting som har skjedd nå, at man får mer innsyn i det som skjer andre steder i verden.

Vilde hadde i utgangspunktet planlagt en fysisk utstilling med villblomster og nedbrytbare frøkapsler.

Instituttleder Højlund Pedersen forteller også om den digitale kompetansen årets bachelorstudenter har fått i tillegg hvilken empati som ligger i deres prosjekter.
– De har blitt digitale superbrukere som er gode på å presentere. Og de har blitt ekstra oppmerksomme på at vi trenger å ta vare på hverandre. De kan ta dette videre i en verden som sakte åpner seg for dem og hvor feiring og faglighet vil gå hånd i hånd.

Inn i arbeidslivet
Både Vilde og Vegar har sikret seg jobb fremover. Vilde jobber for tiden på Lystgården i prosjekter i samarbeid med blant annet Bybonden, Kompostringen og Bærekraftige liv.
– Jeg er overbevist om at det blir stadig viktigere å bruke design og kreativ tenkning som et verktøy for å bidra til positiv utvikling, og det blir veldig spennende å arbeide videre med bachelorprosjektet Oppdrag Blomstereng sammen med Bærekraftige liv i tiden fremover!

Vegar har også gått i en bærekraftig retning. I tillegg til å jobbe på et filmsett i sommer, har han også fått en deltidsjobb i Bioregion Institute med fokus på avfall og fornybare materialer.
– Det tror jeg blir veldig spennende og interessant. Jeg håper det er noe jeg kommer til å trives godt med. I tillegg får jeg også litt tid til å lage mine egne design.

Med øyet på mulighetene
I slutten av juni ble nettutstillingen til BA-studentene lansert. En heldigital utstilling bestående av prosjektene som markerer slutten på studentenes treårige bachelorstudium.
Bachelorkoordinator, Kate Madsen, sier at det har vært et privilegium å følge studentenes utvikling fram mot avsluttende bacheloreksamen. Hun har fulgt utviklingen fra en usikker og nølende start med mye potensiale, til en tydelig formidling av prosjekter som har blitt viktige for hver enkelt og for det samfunn de er en del av.
– Studentene viser at de er levende opptatt av samfunnet rundt seg, de finner ofte faglige utfordringer der hvor andre ikke ser eller får øye på nye muligheter og løsninger i den hverdagen vi alle er en del av. Gjennom designstudiet har de fått mange ulike redskap til å gi erfaringer, visjoner, tanker og ideer form og uttrykk som kan kommunisere med ulike mennesker på en engasjerende og meningsfull måte, forteller Madsen.

Den digitale utstillingen finner du på 2021.kmd-bad.no.