Viggo Krüger har over 25 års erfaring innen musikkterapi, og fungerer både som senterleder for GAMUT og førsteamanuensis ved Griegakademiet.
I sitt nyeste prosjekt, Resonating Rights, rettes blikket mot Brasil. Blant annet for å undersøke hvilken kraft musikken har når det kommer til protest, politikk – og i siste ende bærekraft for fremtiden.
- Brasil har en lang tradisjon for tette bånd mellom musikk og protest. Musikk er en naturlig del av en valgkamp, det har noe å si for hvem som blir stemt inn og ut. Sambaen som sjanger har for eksempel dype røtter i motstandsarbeid, forteller Krüger.
Han mener at vi har mye å lære her i Norge. Det finnes et stort potensial for å øke oppmerksomheten på hvilken kraft som ligger i musikken, og hvordan den endrer og påvirker samfunnet vårt.
- Musikk er ikke bare musikk. Vi ser her hjemme at musikk en viktig del av arbeidet med folkehelse, med demens, og i behandling av psykisk uhelse.
Krüger trekker frem at musikk, kanskje i større grad en mange tar inn over seg, er en viktig del av veien videre for å forstå rettigheter, samfunn, motstand og muligheten for å skape bærekraftige liv. Derfor er det viktig å implementere kunnskap og kurs om dette i musikkutdanningen.
Utdanningsprosjektet Resonating Rights har derfor som mål å legge til rette for nye dialoger på tvers av etnomusikologi, musikkterapi, musikkutøvelse, musikkpedagogikk og menneskerettighetsstudier. Samfunnssentrert pensum og kortere kurs er et mål. Ønsket er å styrke musikkstudier og utdanning innen menneskerettigheter.
Forskning for fremtiden
Resonating Rights er et av flere prosjekter ved Griegakademiet som aktualiserer hva musikkforskning ved UiB er i dag.
- Dette er en stor del av hva forskningsfeltet innenfor musikk og musikkterapi holder på med. Det er tverrfaglig samarbeid mellom ulike sektorer, ofte i dialog med utfordringer og problemer i ulike menneskers hverdagsliv. Dette har jeg utviklet de siste årene i samarbeid med Professor i musikk og kultur, ved Universitet i Sør-Øst Norge, Kjetil Klette-Bøhler som jeg leder dette prosjektet sammen med.
- Griegakademiet er ikke bare et sted der man kan bli god til å spille et instrument. Det handler vel så ofte om hvordan musikk påvirker oss, og virker i verden, sier Krüger.
Samfunn og levd liv er viktige stikkord. Utdanningsprosjektet Krüger leder skal ikke eksistere i et akademisk vakuum, men være i tett dialog med virkeligheten på gateplan.
- En av hovedmålene er å gi studenter og ansatte mobilitet. Norske aktører reiser til Brasil, og omvendt. Dette gjør vi for å kunne utvikle ulike undervisningsmoduler – som kan impliseres i både en norsk og en brasiliansk kontekst. Vi arbeider undervisningsfokusert, og samarbeider med en rekke institusjoner.
Krüger trekker frem den brasilianske favelaen som et interessant eksempel. Her brukes musikk spesifikt for å arbeide i retning av mindre vold og færre overgrep i et svært utsatt område.
Bærekraftig musikk
Bærekraft og rettigheter er et ord som brukes i en rekke ulike sammenhenger. Tankene går ofte til klimaforskning, økonomi og juss. Men musikkutdanningen må ikke glemmes, skal vi tro Krüger.
- Menneskerettigheter og bærekraft uten forankring i en menneskelig praksis er lite verdt. Et hvert bærekraftsmål må implementeres i det praktiske og virkelige livet. Her kommer vårt fagfelt, musikkterapi, inn i bildet. Vi vil bidra til satsninger i samfunnet som bidrar til bedre helse, mindre sosial ulikhet og bedre utdanningsvilkår. Dette er ofte kjernen i musikkterapautiske prosjekter, også i vårt.
Gjennom Resonating Rights vil forskerne arbeide på individnivå for å bringe mennesker sammen, for å legge til rette for utveksling av kunnskap og praksis. Samtidig er ønsket et resultat på systemnivå, der man får implementert moduler i utdanningssystemet som tar høyde for hvordan musikk kan anvendes også i fremtiden. Prosjektet vil ha fokus på hvordan musikk kan fremme mangfold, gi stemme, bidra til å bekjempe sosial ekskludering og fremme menneskerettigheter.
- Vi fokuserer på å arbeide med folk, ansikt til ansikt. Det er også et prosjekt som ønsker å heve blikket, for å lære om musikkpraksis utenfor den eurosentristiske musikktradisjonen, forteller Krüger:
- Vi kan ikke bare snakke om Grieg, Bull og Beethoven. Vi må få tilførsel av og informasjon om musikk fra andre verdensdeler, og arbeide for å skape kunnskap om hvordan musikk påvirker samfunnet i stort.
FAKTA: RESONATING RIGHTS
- Utdanningsprosjekt ledet av Viggo Krüger ved Griegakademiet – UiB og Kjetil Klette Bøhler, Universitet i Sør-Øst Norge, med Universitet i Bergen som koordinator.
- Mottok nylig midler fra UTFORSK programmet, som ett av seks prosjekter ved UiB. Link til sak om tildelinger til UiB her: På Høyden
- Utføres innenfor fagfeltet musikkterapi, i tett samarbeid med beslektede disipliner innen musikkfaget som etnomusikologi, musikkvitenskap og musikksosiologi.
- Resonating Rights er et samarbeidsprosjekt med Universitetet i SørøstNorge, og er utviklet i samarbeid med professor Kjetil Klette-Bøhler. Prosjektmedarbeidere på Griegakademiet er Maren Metell og Kjetil Hjørnevik.
- Prosjektet har samarbeid med tre universitet i Brasil.