“Fremtidas brobyggere” handler om  hvordan treverk kan brukes i ulike konstruksjoner. Bergerud har brukt lærdom fra vikingetiden og kombinert det med ny kunnskap om cellestruktur og andre naturkrefter. Det er Forskerforbundet som står bak prisen som har vært delt ut siden 2013. Juryleder for prisen er tidligere høyere utdannings og forskningsminister Tora Aasland. Prisen ble delt ut på Forskerforbundets forskningspolitiske seminar 13.november 2018. 
 
Å tenke med hendene
– Det er utrolig at Fakultet for kunst, musikk og design som nytt fakultet får en sånn pris, sier Petter Bergerud.  – Jeg ble utrolig glad rett og slett for at noen legger merke til at vi holder på med ting som har med fornybare materialer, bærekraft og klima. Hele tiden har vi involvert den oppvoksende generasjonen. Dette er et brobyggingsprosjekt på alle vis, der vi bokstavlig talt løfter i lag.   
 
Bergerud framhever også det svært positive med at Forskerforbundet ser hvor viktig det er å gi rom for  å tenke med hendene.  –  Som vi skriver i søknaden til Hjernekraftprisen; Det skal ikke være kjedelig å vokse opp. Skolen skal være mer enn pugging.  

FNs bærekraftsmål 
Juryen til Hjernekraftprisen fremhever at bidraget, ved å bruke tre som er en fornybar ressurs, er et innspill i bevisstgjøringen av arbeidet med FNs bærekraftsmål. “Dette eksperimentelle prosjektet der samhold, fellesskap og formidlingsglede er kjerneelementer, eksporteres nå til resten av verden. Framtidas brobyggere er dermed et eksempel på hvordan verden fungerer, og hvordan en kan klare å bygge noe sammen.” 
 
I juryens begrunnelse heter det videre at det skriftlige bidraget fra Bergerud  beskriver et spennende prosjekt og at det peker seg ut ved å trekke linjer mellom fortid og nåtid på en original og inspirerende måte.  Juryen peker også på at “prosjektet spenner over flere fagfelt og fagtradisjoner, som naturfag, arkitektur og ingeniørfag. Ved å bruke tremateriale til å bygge ulike gitterkonstruksjoner, viser de hvordan kreftene i naturen virker og utfordres. I eksperimentet, som er en del av prosjektet, er det et prinsipp å involvere den oppvoksende generasjon.”  
 

Vil bygge Europabro 
Petter Bergeruds prosjekt har pågått siden 2003, og er i stadig utvikling. Under mottoet “Vi bygger broer – ikke murer”skal Bergen nå eksportere trebroen til Europa. 
 
- Vi håper å få midler til at ti klasser fra alle de 44 europeiske landene skal bygge en modul hver. Til sammen skal dette bli en 25 meter høy og hundre meter lang bro. Vi vil bygge samhold i Europa, forteller Bergerud. Han håper å sette opp broen i en stor europeisk by, kanskje Berlin. I søknaden skriver Bergerud:  
“Her viser ungdommen at de står sammen om å møte den globale klimautfordringen. Hvert arbeid er en brikke i et stort prosjekt hvor de lener seg til sine gode naboer og bygger sammen.” 

Petter Bergerud reiser også nå til Uganda for om mulig skape et trebroprosjekt der. 

Delt ut siden 2013
Formålet med Forskerforbundets Hjernekraftpris er å synliggjøre betydningen av forskning og utviklingsarbeid (FoU) for fremtidens velferd, nærings- og samfunnsutvikling, lokalt, regionalt, globalt og nasjonalt. Prisen ble første gang utdelt i 2013.  

Den andre Hjernekraftprisen 2018 ble tildelt Ikram Belghit og Nina S. Liland fra Havforkningsinstituttet for "Superlarvene redder matavfallet".