Foto over: Senterledelsen for MishMash og representanter for KMD møttes i Bergen kort tid etter at tildelingen ble offentlig. Fra venstre: professor og påtroppende dekan Åsil Bøthun, KMD, professor Alexander Refsum Jensenius (senterleder for MishMash), førsteamanuesis Ida Jahr, INN (nestleder i MishMash), professor Claire Ghetti, KMD (arbeidspakkeleder i MishMash), professor Frans Jacobi, KMD og forskningsrådgiver Thomas De Ridder, KMD. Foto/ill.: Bjarte Bjørkum, UiB
Regjeringen kunngjorde nylig at seks nasjonale sentre for forskning på kunstig intelligens får støtte fra Forskningsrådet, som en del av satsingen kalt «KI-milliarden». MishMash – Senter for KI og kreativitet er ett av disse nasjonale sentrene, og får 173 millioner kroner de neste fem årene.
– Dette er en game changer, sier dekan Frode Thorsen ved KMD. – Tildelingen viser at kunstfeltet anerkjennes som en viktig aktør i utviklingen av fremtidens KI-løsninger, både i og utenfor akademia, fremhever han.
Professor Alexander Refsum Jensenius ved Universitetet i Oslo skal lede senteret, som starter opp i høst. UiB er én av fire institusjoner i senterledelsen, sammen med Universitetet i Oslo, Universitetet i Agder og Høgskolen i Innlandet.
Forskning i grenselandet mellom kunst og teknologi
MishMash skal utforske hvordan kunstig intelligens påvirker og samspiller med både maskiner, mennesker og samfunn. Det skal bli et stort nasjonalt senter for å utforske skjæringspunktet mellom KI og kreativitet.
En betydelig del av de skapende og utøvende miljøene i Norge er med. Prosjektet har også som mål å etablere en tettere kobling mellom kultursektoren og det akademiske kunstfeltet i UH-sektoren.
Det primære målet er å skape, utforske og reflektere over KI for, gjennom og i kreative praksiser. Senteret skal undersøke KIs innvirkning på kreative prosesser, utvikle samskapende KI-systemer og reflektere over de etiske, kulturelle og samfunnsmessige konsekvensene KI har for kreative yrker.
KMD har vært en sentral aktør i utviklingen av prosjektet, som kombinerer kunstnerisk utviklingsarbeid og vitenskapelig forskning på tvers av fagområder som musikk, helse, spill, film, kulturarv og teknologi. Fakultetet sendte i fjor inn en egen skisse til et slikt senter, og det nye senteret er et resultat av en sammenslåing av fire sentrale senterskisser i ett nasjonalt senter.
Lydkunst, musikkterapi og kulturarv i møte med KI
KMD leder to sentrale deler (arbeidspakker) av senterets arbeid, bidrar i en tredje og blir en del av den administrative ledelsen:
KI for kunstneriske prosesser
Arbeidspakkeleder Budhaditya Chattopadhyay, forsker ved KMD og internasjonalt anerkjent lydkunstner, bringer inn kunstnerisk og teknologisk ekspertise. Han kombinerer KI med lyd og mediekunst.
Kreativ bruk av KI innen helse og "well-being"
Arbeidspakkeleder Claire Ghetti, professor i musikkterapi, skal forske på hvordan KI kan brukes inkluderende i helsefremmende kunstneriske sammenhenger. Hun skal også utvikle nye forskningsmetoder som integrerer KI i helsefeltet.
KI for kulturarv
Arnulf Mattes, professor i musikkvitenskap, bidrar med innsikt i hvordan KI kan brukes til å analysere og bevare norsk kulturarv. Arbeidspakken ledes av Nasjonalbiblioteket.
Seniorrådgiver Thomas de Ridder ved fakultetet går inn i den administrative ledergruppen for MishMash.
Til sammen er det planlagt at 17 faglig ansatte fra KMD skal delta i prosjektet de neste fem årene. Senterstatusen innebærer en tildeling på 15 millioner kroner til fakultetet. Fra UiB ellers deltar også forskere fra Senter for digitale fortellinger og Matematisk institutt, i tillegg til Universitetsbiblioteket.
Et løft for kunstnerisk utviklingsarbeid – og for Bergen
MishMash får en sterk tilstedeværelse i Bergen, med store deler av aktivitetene lagt til Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved UiB. Prosjektet er nettverksbasert og samler skapende og utøvende fagmiljøer fra hele landet. Et sentralt mål er å styrke båndene mellom kultursektoren og det akademiske kunstfeltet.
Totalt 19 norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter deltar i senteret, lokalisert over hele landet. Blant universiteter og høyskoler finner vi AHO, BI, HiØ, HVL, INN, Kristiania, NLA, NMH, Nord, NTNU, UiA, UiB, UiO og UiT. Forskningsinstituttene som deltar er NILU, NORSUS, SimulaMet og SINTEF. I tillegg deltar også Nasjonalbiblioteket.
I tillegg er en rekke assosierte partnere fra både inn- og utland knyttet til prosjektet. Disse inkluderer ledende institusjoner innen KI, teknologi og kreative fag, samt museer, atelierer, foreninger og aktører innen kreativ næring.
På Vestlandet er en rekke sentrale kulturinstitusjoner med i senteret, blant annet Bergen senter for elektronisk kunst (BEK), Festspillene i Bergen , Borealis, KODE Kunstmuseer og Komponisthjem , Media City Bergen, Music Tech Conference Bergen og Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi.
Mer informasjon om senteret og samarbeidspartnere finner du i faktaarket som ligger på UiOs nettsider.