Tekstil som materiale

Utstillingen 'KMD: TEXTILES' trekker tråder mellom kulturhistorien og kunsten.

Publisert: av Av: Tora Døskeland | Foto: Bjarte Bjørkum . Oppdatert:

På Salhus tricotagefabrikk trår man rett inn i tekstilhistorien.

Fabrikken fra 1859 er fredet, og har i en årrekke fungert som tekstilindustrimuseeum. Her videreformidles gammel kunnskap om hvordan klær og tekstiler har blitt laget. Hvilke håndverk og maskiner som har blitt brukt, og hvordan tanken om tøy og tråd har endret seg gjennom tidene.

I disse omgivelsene henger utstillingen KMD: TEXTILES (2024), der studenter fra Kunstakademiet ved Fakultet for kunst, musikk og design i Bergen stiller ut kunstverk som alle arbeider med tekstil.

Når studenter ved kunstakademiet velger å ha utstillingen her trekkes det en usynlig rød tråd bakover i historien.

Samtidskunsten som anvender tekstil som materiale er noe radikalt annerledes enn tøyet fabrikken en gang har produsert. Samtidig finnes det et slektskap i omsorgen og bevisstheten rundt hva tekstil kan brukes til å utrykke.

Tim Parry-Williams er professor i tekstil ved Kunstakademiet, og har sammen med kunstner og alumn Daniela Bergschneider, førsteamanuensis Ingrid Aarset, og doktorgradsstipendiat Suzanna James kuratert utstillingen i Salhus.

Han vektlegger at utstillingen er en viktig mulighet både for studentene og for museet. Studentene får på sin side verdifull erfaring i å arbeide sammen, stille ut – og å oversette håndverk og materialkunnskap til kunstverk. Museet får på sin side en mangfoldig utstilling med tekstil i fokus.

– Det gir kunstnerne en unik mulighet til å knytte sitt eget arbeid til både lokal og nasjonal tekstilhistorie. Utstillingslokalene er fylt av kunst, men også av over hundre år med kulturhistorie, sier Parry-Williams.

Kunstverkene forholder seg alle til det ganske vide begrepet tekstil, men der stopper også likhetene. I de store lyse salene vises alt fra fysisk store stoffer som henger fritt i rommet, til en knute i gult tau tett mot veggen. Verkene er både analoge og digitale, håndverksbaserte og konseptuelle. Et vell av teknikker er brukt:  farging av stoff, broderi, strikking, veving, trykking, maling og manipulasjon.

– Utstillingen har et stort spenn, både når det kommer til materialbruk og utrykk. Her tematiseres både det private og det offentlige, sier Parry-Williams, som fremhever at det er en modig utstilling av høy kvalitet.

Han påpeker hvilken unik verdi arbeidet med en slik gruppeutstilling har for studentene.

– Her samarbeider kunstnere helt fra første år på bachelor til master og phd-nivå.  I utstillingen er det tydelig at en grunnleggende forståelse av materiale og teknikk er et nødvendig grunnlag for å senere kunne lage kunstneriske utrykk av høy kvalitet, forteller Parry-Williams.

Utstillingen KMD:TEXTILES er, som navnet vitner om, tett knyttet til utdannelsen ved KMD.  Arbeidet med utstillingen inngår som en del av undervisningen for kunststudentene.

– Det er viktig og riktig at dette er en del av utdannelsen. Vi har en egen påmeldingsgruppe på akademiet for alle som arbeider med tekstil, der studentene kan utveksle kunnskap og erfaringer. Vi ser tydelig fruktene av det i denne utstillingen, forteller en fornøyd Parry-Williams, som oppfordrer alle til å ta turen til vakre Salhus for å se utstillingen.

 

 

Verk i utstillingen av:

Blessings Asiimwe, Joey Bravo, Lucia Buchberger, Linda Convery Løvold, Tori Dhunsi, Nina Eriksson, Veronica Garstad, Thea Helle, Sarah Hilmer Rex, Suzanna James, Sissel Johansen, Sofie Krogh Stautz , Marta Lange Smedegaard, Per-Erik Larsen, Rui Liu, Henriette Mauritz Nordbeck, Sem Svoni, Jenny I. Wiik

KMD-Textiles - Salhus - oversikt_DSC1409.jpg
Lucia Buchberger_DSC1475.jpg
Thea Helle_DSC1492.jpg
Sem Svoni_DSC1465.jpg
Installasjonsbilder fra utstillingen. Foto: Bjarte Bjørkum