Det siste er absolutt mest representativt for arbeidet som Stylianos Dimou og hans kollegaer holder på med i eksperiment-studioet på Griegakademiet. Her bygges et komponistmiljø som utforsker yttergrensene for hva som er mulig å få til med lyd.  

- Det er en falsk elitisme rundt det å komponere, og det vil jeg gjerne vekk fra, sier Dimou.  Han sitter i Hellas, der han har med studenter på et Erasmusprogram.

Han skynder seg å tilføye at det som handler om høy kvalitet og dedikasjon selvfølgelig alltid vil være kjernen i det å komponere. Men det trenger ikke å forbindes med et ensomt geni. Han understreker at ekte talent kan være medfødt, men at det også utvikles gjennom målrettet arbeid, dyp dedikasjon og historisk bevissthet. For Dimou er det viktig at høy kvalitet må forbli kjernen i komposisjon og kreativt arbeid. 

- Jeg er opptatt av å bruke komposisjon og lyd på andre måter. Til å engasjere folk, til å møte folk, til å utforske lyd og musikk gjennom helt nye typer samarbeid.

Dimou eksemplifiserer med ett av sine prosjekter. Han møter folk, får dem til å bevege seg rundt i et rom med telefonene sine. På denne måten lager de verket i realtid. 

- Hva skjer når man er i et rom, og kan bruke lyden på en annen måte? Vi utforsker hvordan lyd beveger seg, hva som er en kompleks lyd, og hvordan lyder som forflytter seg i et rom kan lage et helt nytt lydbilde. Det handler om å interagere og om å skape nye opplevelser, forteller Dimou. 

Dimou arbeider mye med elektronisk musikk. Arbeidet som han og kollegaene utfører i eksprimentstudioet, og på scenen, er avhengig av teknologi. Et stort antall høyttalere og dataprogrammer er nødvendig for å kunne jobbe med lyd på denne måten. Likevel finnes en sterk forankring i den akustiske musikken.

- Jeg arbeider med elektronisk lyd fordi jeg har en sterk tro på det akustiske. Arbeidet med det elektroniske har for meg alltid et mål: Det skal være menneskelig. Jeg arbeider mye med å bruke kunnskapen og lydene fra akustiske utøvere og instrumenter, for å så gjøre det til noe nytt.

Dimou forklarer at han har arbeidet med å minske avstander mellom det akustiske og det elektroniske.

- Jeg har prøvd å få instrumentene til å høres ut som stemmer, og fått stemmene til å ligne instrumenter.

Han er også opptatt av at det er viktig at komposisjon i elektronisk musikk ikke glemmer sine røtter i musikkhistorien.

- Man møter ofte en mangel på kunnskap om elektroakustisk musikk og musikkteknologi generelt. Ved Griegakademiet er arbeidet dypt forankret i tradisjon – vi legger stor vekt på musikkhistorie, musikkteori og analyse, og en grundig forståelse av det akustiske området. Denne grunnmuren er essensiell; den gjør at vi kan sprenge grenser, og vite når vi gjør det. Vi forkaster ikke fortidens kunnskap – vi bygger videre på den for å finne nye uttrykksformer som er forbundet med musikken som alltid har beveget mennesker, forteller Dimou. 

Han bruker teknologi på måter som visker ut grensene mellom det akustiske og det elektroakustiske. 

-  Denne endringen har store konsekvenser for utøvere. Mens tradisjonell utdanning forbereder musikere på konsertscenen, omdefinerer elektroakustisk praksis denne scenen, og endrer hvordan vi tenker om lyd, rom og akustisk hybriditet. Jeg jobber med datamaskiner og interaktive systemer som digitale musikere, og jeg anerkjenner dem fullt ut som utøvere i seg selv

Dimou arbeider med datamaskiner og lyd, men brenner også for å arbeide med flere studenter, flere mennesker og miljøer. Det er viktig for ham at nåværende og potensielle studenter får øynene opp for hvilke muligheter man får om man velger komponistutdannelse hos Griegakademiet.

Dimou er ikke alene, han er en del av et sterkt komponistfelleskap på Griegakademiet. Professor Daniel Biró står i spissen for eksperiment-studioet som er etablert på instituttet. Han har i en årrekke vært helt i toppen av det internasjonale komponistmiljøet. Han underviser, komponerer – og arbeidene hans fremføres på de viktigste arenaene for samtidsmusikk i verden.

Dimou trekker frem at Biró har klart å legge grunnlaget for sterkt felleskap rundt komposisjon av samtidsmusikk og elektronisk musikk.

- Vi har dette studioet, dette miljøet – med Biró i spissen. Det er helt unikt.  Det er noe som vi kan tilby til studentene våre.  Miljøet, kompetansen og engasjementet er på plass. Og vi gleder oss til å utvide og satse enda mer i denne retningen når et nytt bygg for Griegakademiet kommer på plass.

 

Lyst til å ta en kikk inn i eksprimentstudioet på Griegakademiet? Følg Dimou og Birós arbed gjennom videoene under:

https://www.youtube.com/@danielpeterbiro

https://stylianosdimou.com/