Masterutstilling på Bergen Kunsthall: Kunst skapt i Covid-isolasjon sprenger rammer

Fredag 8.april åpnet årets masterutstilling ved Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst på Bergen Kunsthall. Her presenterer 27 studenter fra 11 land masterarbeidet sitt. Utstillingen har fått navnet Picnic, og tar i bruk alle utstillingssalene og parken utenfor.

Publisert: av Tekst: Hilde Kvalvaag. Foto: Bjarte Bjørkum. Oppdatert:

– Dette er et veldig spesielt kull, det har aldri vært en gruppe unge kunstnere som har jobbet så isolert, dette er nærmest kunst som har sprengt seg ut av soverommene og hyblene, sier kurator Randi Grov Berger. Hun mener omstendighetene som har preget kunststudentenes utdanning er usedvanlige, og at den enorme påvirkningen av pandemien er til å ta og føle på. 

Grov Berger trekker fram den store innovasjonen og motstandskraften som vises i Picnic  og peker på en stor bredde i medier, teknikker og materialer. Og videre at utstillingen bidrar også til en rekke sentrale temaer i dagens kunstneriske diskurs. 

– En rekke av verkene som vises konfronterer en uro for hva som skjer med mennesker og natur i en stadig mer akselererende og ubalansert global økonomi, mens andre stiller spørsmål ved kunstnerens rolle i dagens samfunn. Flere prosjekter avdekker hjemsøkende minner og skildrer personlige reiser. I andre verk uttrykkes en dyp bekymring for naturen og vår felles fremtid, gjennom arbeider som påvirker sansene mens de undersøker spørsmål om identitet og tilhørighet, sier Grov Berger, som blant annet har etablert visningsrommet Entrée i Bergen.

Bilde mangler tekst

Et spontant utendørs måltid

Kan du si litt mer om hva masterutstillingen har å by på? 

– Man kan oppleve romlige installasjoner, storskala malerier, skulpturelle objekter, instruksjonstekster, videoer, fotografier, lydverk, opplesninger, performancer, terapeutiske øvelser, flyktige gester i det offentlige rom, oppfinnsom bruk av håndverkstradisjoner, og, en musikal.

Wow, det er mye. Hvorfor har dere valgt tittelen Picnic på utstillingen? 

– Haha, med tittelen Picnic feirer vi overgangen fra vinter til vår. Når våren kommer kan vi igjen improvisere utflukter utenfor allfarvei og forlate sivilisasjonen, for å nyte et spontant, utendørs måltid. Årets kandidater presenterer verk som er modige, risikovillige, delikate og sårbare, de velger å bryte med det formelle og hedrer piknikens kollektivitet.

Enkvinnes musikal 

Dagen før utstillingen åpner møter vi en av kunstnerne som deltar på masterutstillingen i Bergen Kunsthall. Iris Bengtsson, som opprinnelig er fra Gøteborg, skal opptre med et performanceverk, en enkvinnes musikal. Hun har bygget en kulisse, en slags garderobe som gir assosiasjoner til 1930-tallets varieté der skal hun opptre hver lørdag kl 1600 så lenge utstillingen varer, og synge og spille 10 selvskrevne låter. Vi traff Bengtsson dagen før utstillingen åpner og spurte henne hvorfor hun ville lage en musikal som sitt kunstprosjekt.

– Når jeg var liten var jeg sikker på at jeg skulle bli musikalartist. Som kunstner har jeg jobbet mer og mer med scenografi og performance. Jeg ville teste noe nytt. 



Hvem er det som gestaltes på scenen din?

– Jeg har skapt en karakter, som nok ligner på meg, men ikke helt er meg. Det handler om å vokse opp, om drømmer, om å finne det episke og romantiske. Om hvordan virkeligheten ikke er så romantisk eller vakker som man drømmer om. Du kan se det som et slags narrativ, med ulike situasjoner i livet. Mest av alt handler det om å insistere på å stå i sentrum og overdrevne drømmer om kjærlighet.

Hvordan har det vært å ta master ved Fakultet for kunst, musikk og design?– Veldig bra. Jeg trives kjempegodt. Bergen er en hjelpsom by, et sted man kan teste ut saker, og få støtte fra menneskene rundt. Og ikke minst, lærerne på Kunstakademiet er utrolig gode på performance-feltet.

Iris Bengtsson ville bli musikalartist som liten jente, nå har hun skapt en performance som er en enkvinnesmusikal. Musikalen er del av masterstudentenes avgangsutstilling i kunst, Picnic på Bergen Kunsthall.

Foto: Bjarte Bjørkum

Bilde mangler tekst

Å bryte med forventninger

Kurator Randi Grov Berger legger vekt på at noe av poenget med musikalen til Bengtsson, nettopp er å bryte med forventninger.  

Er det noen andre verk du synes sier noe viktig om denne utstillingen som helhet?  

– Jeg vil trekke frem Ji Jia Hun har et interessant konseptuelt verk, der hun har fått Bymiljøetaten med på å skifte «åpningstider» på fontenen i Lille Lungegårdsvann. Den har i lengre tid vært avslått pga tekniske problemer, når den nå kommer på igjen skal den etter Ji Jias instruks som hun har fått Bymiljøetaten med på, kun renne om natten. Den jobber altså nattskift. Hennes verk er altså bare en instruks, og er sånn rent konseptuelt. Hun har i tillegg to andre verk på utstillingen, den ene er en duemater som åpner seg på faste tider, forteller kuratoren, som legger til at på den andre siden viser utstillingen dypt politiske verk. 

Krigen måtte inn i kunsten

Grov Berger tar oss med inn i det innerste rommet på Bergen Kunsthall. Der møter vi Sasha Azanova. Hennes verk er tre videoer som portretterer forskere som på ulikt vis jobber med klimakatastrofen som nå rammer verden. 

– Arbeidet mitt er et forsøk på å finne ord i møtet med ulike katastrofer. Jeg spør; skal vi flykte eller møte katastrofene. Det handler om mitt møte med forskning. Men, så kom krigen, det virket feil å «bare» være opptatt av klima, så nå har jeg inkorporert krigen i verkene mine. Det går ikke an å være russer, og ikke tenke på krigen, mene noe om krigen. Derfor ble krigen en del av kunstverket. 

Azanovas tre videoer i Bergen Kunsthall.

Foto: Gard Frantzsen

Bilde mangler tekst

Kunstnerne som deltar i årets masterutstilling ved Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst, KMD: Sasha Azanova, Iris Bengtsson, Malin Arnedotter Bengtsson, Trude Berg, Charlotte Besuijen, Marte Dahl, Jason Dunne, Lars Morten Elstad Rehnlund, Matias Grøttum, Runa Halleraker, Eleni Ieremia, Simone Jarvis, Ji Jia, Siavash Kheirkhah, Håvard Kranstad, Fredrik Landevåg, Kari Ann Lending Kleiveland, Solveig Lien Granberg, Jara Marken,Oda Monslaup Ese, Sonja Ovaskainen, Hanna Pherson, Renate Prokopcika, Peppi Reenkola,   Selina Rosenborg, Julie Schie Olsen, Al Spence.