Bergen International Wood Festival er en festival som setter søkelys på tre som materiale, på dets strukturelle og taktile kvaliteter. I 2016 deltok 22 lag fra 14 ulike nasjoner. Dette var sjette gangen festivalen ble arrangert. Totalt har 36 nasjoner deltatt og over 400 arkitekter, kunstnere, designere og håndverkere, profesjonelle og studenter har så langt bidratt med strukturer som har markert tre-byen Bergen.

En publikumssuksess
Tidligere har festivalen vært arrangert på Bergenhus festning og inne i Vågsbunnen. Denne gangen langs Store Lungegårdsvann som en aktivitet for å sette fokus på utviklingen av søndre del av byen. Ti skulpturer er nå blitt plukket ut til å bli stående fram til 1. oktober, som en del av Kunstplanen "Skulpturløype ved Store Lungegårdsvann". Rundt høstjevndøgn vil de bli lyssatt som en del av en lysvandring i området rundt vannet. Så langt har det vært en publikumssuksess, og tilbakemeldingene er svært gode fra brukere og publikum.

Utfordrer tre som materiale
Bergen International Wood Festival er et arrangement som eksperimenter med trematerialer, styrker tradisjonelt bruk av tre og fremmer fremtidsrettet anvendelse av trevirke. Festivalen manifesterer samtidig Bergen som en moderne treby og Hordaland som et fylke som utfordrer skogbruk og bruk av tre både som næring og kultur. Her utfordres treet konstruktivt, strukturelt og materielt.

Festivalens prosjekter er blitt til flotte, mystiske, fantasifulle, overraskende og eksperimentelle konstruksjoner og strukturer i tre. De internasjonale lagene som deltar består hver av tre medlemmer og de jobber i fem dager med sine prosjekter. Festivalen har vært en suksess, ikke bare for byen Bergen og regionen, men også for deltakerne. Festivalen har vært et møte- og kunnskapsutvekslingssted for folk med ulike og spennende bakgrunn og tenkemåte. Bergensere og turister har tatt meget godt imot arrangementet både under byggefasen og som ferdig utstilling.

Hvem står bak:
Årets trefestival er et interessesamarbeid i regi av ”Treklang”. Treklang består av Hordaland Fylkeskommune, Fylkesmannen i Hordaland, Bergen kommune, og utdannings/forsknings-institusjonene Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Bergen Arkitekthøgskole og Høgskolen i Bergen. I festivalen har vi med Trefokus og lokalforeningene Bergen Arkitektforening, NIL Bergensgruppen og NLA Hordaland samt ulike aktører fra næringslivet nasjonalt og regionalt.

Arrangementsansvarlige for årets Trefestival har vært Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Fylkesmannen i Hordaland i samarbeid med kunstkonsulentene for ”Skulpturløype ved Store Lungegårdsvann”.

Les mer om festivalen her (Engelsk)