Historisk semesterstart ved KMD

Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) tok imot nye og gamle studenter til en historisk åpning av nytt semester mandag 14. august 2017. For første gang i nytt bygg i Møllendal.

Publisert: av Mia Kolbjørnsen. Oppdatert:

- Studenter og ansatte – faglige og administrative – er drivkraften i fakultetet og har i fellesskap muligheten til å skape en ny, unik og internasjonalt orientert institusjon ved Universitetet i Bergen, sa ny dekan Frode Thorsen, til de fremmøte, som for første gang fikk oppleve en fullsatt Øvre hall i Møllendalsveien 61.

Perfekt timing
Thorsen trakk historiske linjer på en historisk dag: Til opprettelsen Bergens Musikakademi i 1905, Bergens Kunsthåndverkskole i 1909 og Vestlandets kunstakademi i 1973. Og frem til 1. januar 2017 da Kunst- og designhøgskolen i Bergen går inn i Universitetet i Bergen og danner Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) sammen med Griegakademiet- Institutt for musikk.

- En slik konstellasjon som vi har fått nå, er, sett i lys av internasjonal utvikling, ikke bare naturlig, men også perfekt timing. Nå må vi alle, hver på vår plass, være med å utvikle KMD. Vi må i fellesskap utvikle nye ideer og nye visjoner! Ny kunst, ny musikk, ny design og nye tilnærminger til forskning og utdanning må være i kjernen, sa Thorsen. 

Lidenskap for faget
- De av dere som er nye, vil snart erfare at dere er kommet til et fakultet der vi ansatte er lidenskapelig opptatt av faget vårt, enten faget er performance, typografi, improvisasjon, musikkterapi eller tekstil, sa Linda Lien, visedekan for utdanning og internasjonalisering til de nærmere 200 nye studentene som starter ved KMD denne høsten.

Lien la vekt på den tette koblingen mellom forskning og læring ved KMD.

- Studentene lærer gjennom forskningsbaserte studieprogram, og de ansatte lærer av og med nysgjerrige studenter. Både i utdanningen og forskningen står eksperimentering og kritisk refleksjon sentralt, sa hun og understreket poenget til ny prodekan for forskning og formidling Anne-Helen Mydland:

-Griegakademiet og KHiB hadde begge fremragende forskningsmiljø- og dertil resultater. Som KMD skal vi arbeide for at dette ikke bare fortsetter, men og gir dere alle nye muligheter, og forløser et nytt potensiale. En viktig faktor i dette er å ha de gode kandidatene og her er vår tilnærming og praksis forskningsbaserte studieprogram essensiell. Her har vi vært uredde og nyskapende - og det skal vi fortsette å være, sa Mydland.

Høye forventninger
- Jeg gleder meg til å begynne. Alt er nytt. Det føles fjongt, sier Håvard Kranstad, ny student på kunst. Han er møtt frem til åpningen sammen med Anine Aasen, Maria Vallevik Borg og Marie Vallestad, som også begynner på kunst og Susanne Strand, ny på design.

De kjenner hverandre fra før fra Einar Granum kunstfagskole i Oslo. Alle har søkt og kommet inn flere andre studiesteder, men valgte Bergen.

-Det var så hyggelig her da vi var på intervju. Det er også fint å komme til en ny by. Det er ingen av oss som er fra Bergen, sier Marie og Susanne, som har høye forventninger til studiene som møter dem.

- Vi ser frem til store verksteder, bra lærere og god veiledning. Vi tror vi får det kjempefint, sier de.

Ikke alle de nye studentene ved KMD flytter inn i nytt bygg. Musikkstudentene må vente enda noen år på at fakultetet skal få realisert planene om et nybygg også for Griegakademiet i Møllendal. Det ser ikke ut til å legge noen demper på stemningen til Joar Simarud Stabell, som skal studere klassisk sang og Anders Hjemmen, som begynner på jazz.

-Jeg tror det blir bra. Jeg gleder meg, sier Stabell. Han er fra Bodø, men kjenner allerede Bergen gjennom et kor han synger i her.

Hjemmen kommer til Griegakademiet fra jazzstudier i England.

-Jeg ser frem til å starte i Bergen. Jeg har hørt at det er et åpent jazzmiljø her, sier han.

Det nye bygget til Fakultet for kunst, musikk og design åpner offisielt 11. oktober.  Les mer om åpningen her.

Se bilder fra semesterstart her: