I 2014 fikk Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) en utfordring fra den svenske møbelprodusenten Lammhults. Gjennom prosjektet "X-Works 2.0" inviterte den svenske møbelprodusenten 26 studenter fra tre nordiske skoler til å konkurrere om fremtidig samarbeid med dem.

møbelmessen i Stockholm i 2015 var Tuva Rivedal Tjugen og Vilde Øritsland Houge fra KHiB blant de fem studentene som ble plukket ut til å arbeide med Lammhults produksjons- og produktutviklingsteam i et år, med muligheter for fortsatt samarbeid.


Kombinert med masterstudiet
- Det har vært spennende og interessant å samarbeide med en så dyktig produsent. Lammhults består av et svært profesjonelt team, sier Tuva Rivedal Tjugen.

- Det har vært lærerikt, ikke minst å få ta del i en reell prosess og få et godt innblikk i hvordan det er å være formgiver i den virkelige verden, sier Vilde Øritsland Houge.

Parallelt med året med Lammhults er både Tjugen og Houge i gang med masterstudiet ved Avdeling for design ved KHiB, der de spesialiserer seg på møbel- og romarkitektur.

- Masterstudiet er prosessorientert det første året, så det har latt seg gjøre å kombinere med samarbeidet med Lammhults. Vi har reist noen turer til fabrikken i Lammhult, men vi har også kommunisert mye på mail om videreutvikling av prototypene våre, sier KHiB-studentene.

Ønsker langsiktig samarbeid
På Stockholm Furniture Fair 2016 stilte Tuva Rivedal Tjugen på Lammhults stand med søppelspannene "Boss" og  "Diversity", en benk med to puter, som kan brukes både som et sittemøbel og bord. Vilde Øritsland Houge stilte med "Rockit Science". Dette er en møbelserie som foreløpig består av to benker, en enmanns-versjon og en for to, og to bord utformet for å passe til benkene med tanke på funksjon og formspråk.

"I 1989 tilbød Lammhults fem unge formgivere et års tid til å utvikle sine idéer i firmaets verksteder. En av disse var Gunilla Allard, og 27 år senere er dette et samarbeid som fremdeles er aktivt. Vi er overbevist om at minst ett samarbeid kommer til å bli langsiktig i en felles fremtid mellom oss og en formgiver fra dagens unge generasjon", skriver Andreas Mattisson fra Lammhults produkt og sortimentsutvikling i en katalog som er gitt ut i forbindelse med prosjektet.

Både Tjugen og Houge er imponerte over hvordan den svenske møbelprodusenten arbeider.

- De er grundige og har fokus på kvalitet og langsiktighet. Samtidig er de oppdaterte og nysgjerrige, sier de.