"En fanfare som bryter med alt vi forventer av en fanfare", i følge juryen som valgte ut Pritchards bidrag.

Verket Alwynne Pritchard står bak er KMDs nye fanfare og markør, og er spesialskrevet for det nye bygget. 11. oktober lanserer hun også en bok som er en del av verket og snakker om hvordan hun har arbeidet med det. Pritchards bidrag ble valgt ut etter at daværende Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 2016 ba om forslag til ny lydmarkør fra fem kunstnere. Det var i forbindelse med den offisielle åpningen av nybygget i Møllendal at man ønsket å ha en lydlig markør som skulle urfremføres under åpningsseremonien 11. oktober.

En fanfare for fremtiden
Markøren er også ment å fungere som «et kunstnerisk arbeid som følger med videre og skal fremføres i andre fremtidige sammenhenger», stod det i utlysningsteksten. Tre av de fem kunstnerne som ble bedt om å bidra leverte forslag og Pritchards ble valgt. Om hennes forslag til fanfare sier juryen at den «svarer på alle kravene som var beskrevet i utlysningen, og bryter det med all forståelse vi har for hva en fanfare skal være.»

Ulike tekster gir ulike uttrykk
Alwynne Pritchards spesielle svar på oppgaven er en bok med tekster som er utgangspunktet for fremførelser. Man velger den teksten eller de tekstene man ønsker, og tilpasser fremførelsen anledningen det oppføres i. Det kan også utføres av en eller flere personer, det er ikke skrevet for spesielle instrument, og vil bære preg av de som er med på å fremføre arbeidet.

Hver fremføring er ny
I bestillingen stod det videre at man ønsker at markøren skal være musikalsk ny og eksperimenterende. Den skal kunne fremføres og tolkes på ulike måter og av ulike utøvere, skolerte eller ikke-skolerte, på en slik måte at hver fremføring gir rom for nytolking og medskaping.

Juryen som valgte ut Pritchards bidrag sier at selve kvaliteten i verket er at hun ikke beskriver det ferdige verket, men legger til rette for en prosess for å skape det uforutsette, og å undersøke musikalske muligheter.

Om Alwynne Pritchard:

  • Alwynne Pritchard er britisk og bosatt i Bergen. Hun virker som utøver, komponist, kunstner og kurator, og har blant annet en doktorgrad i komposisjon fra University of Bristol.
  • I sin musikk og forestillinger utforsker Alwynne forholdet mellom musikalske uttrykk og menneskets stemme og kropp. Hun har deltatt som skuespiller, vokalist og fysisk aktør i en rekke sceneproduksjoner, og har regissert og utviklet koreografi. I 2015 dannet hun musikkteaterkompaniet Neither Nor sammen med sin partner Thorolf Thuestad.
  • Fra 2008 til mars 2014 var Alwynne kunstnerisk leder for Borealis-festivalen i Bergen, i mange år underviste hun i komposisjon ved Trinity College of Music i London. Alwynne jobbet også i mange år som frilansskribent og og programleder for BBC Radio 3. I januar 2016 ble hun ansatt som kunstnerisk leder for BIT20 Ensemble.


Juryen bestod av: Gerd Tinglum (interimsdekan KMD), Hans Knut Sveen (førsteamanuensis/Griegakademiet), Trond Lossius (lydkunster)