I den ærverdige teatersalen til Hordaland Teater på Logen i Bergen sentrum står et gammelt piano midt i rommet, blant stoler til publikum, et trafikklys og videoskjermer, en gammel stol med en leselampe og et par rutete herretøfler. Ved pianoet sitter professor Torleif Torgersen og øver. Det vil si han spiller en pianist som øver. Han øver på Puccini sin opera Turandot, den som aldri ble fullført fordi komponisten døde.

Facebook –event for forestillingen her.

Mange lag av mening
- Det er på mange måter veldig befriende å spille en pianist som sitter og øver. Men også utfordrende å ikke øve for mye. Jeg må være musikalsk tilstede på en annen måte enn jeg er vant til under en konsert. Selv om jeg har fått fin instruksjon underveis, må jeg spille på egne instinkter og får brukt andre sider ved meg selv enn det jeg vanligvis gjør. Det er spennende, sier Torleif Torgersen, som får sin bergensdebut som skuespiller på Logen lørdag 6. januar 2018.

Selve skuespillerdebuten hadde han i fjor sommer da Episode #1 av Highway Hypnosis ble fremført under Festspillene i Nord-Norge. Siden den tiden har forestillingen endret og utviklet seg for hver gang den er fremført. Til det nå er premiere på tredje versjon.

- Det er en kontinuerlig prosess. Dette er en forestilling som kan sies å bestå av collager av forskjellige øyeblikk. Den har mange lag av betydninger og inviterer publikum til å assosiere fritt. Jeg tror enhver vil finne noe eget i den, sier pianisten.

Resultat av kunstnerisk utviklingsarbeid
Bakgrunnen for at Torgersen plutselig befinner seg på scenen som skuespiller og ikke som konsertpianist er et møte med Tore Vagn Lid, regissør, dramatiker, kunstnerisk leder for Transiteatret-Bergen og professorkollega ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). De to møttes såvidt gjennom samlinger i regi av Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. Torgersen er involvert i flere kunstneriske forskningsprosjekt ved Griegakademiet ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD), mens Highway Hypnosis er et konsept som er utviklet fra Tore Vagn Lids kunstneriske utviklingsarbeid ved KHiO i møte med Transiteatret-Bergen. Et filmatisk musikalsk eksperiment, slik karakteriserer Vagn Lid forestillingen selv.


- Jeg hadde sett tidligere forestillinger av Vagn Lid og blitt veldig fascinert. Blant annet DUB Leviathan!, som ble vist under Festspillene i Bergen i 2015. Dette ga jeg også uttrykk for da jeg møtte ham første gang. Så ble jeg plutselig oppringt da han trengte en pianist til denne forestillingen, sier Torleif Torgersen, som ikke synes overgangen fra pianist til skuespiller er så dramatisk.

- Det har tidligere kostet meg lite å snakke til publikum under konserter, steget over til å være skuespiller oppleves derfor ikke så veldig annerledes, sier han.

Fakta:

  • Highway Hypnosis av Tore Vagn Lid er et konsept som er utviklet i samarbeid mellom Transiteatret-Bergen og Prosjektprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid (KHiO). 
  • Highway Hypnosis endrer seg over tid, med nye versjoner på ulike arenaer.
  • Bergenspremiere 6. januar på Hordaland Teater i Logen. Spilles frem til og med 13. januar
  • Med: Torleif Julius Torgersen (klaver) Hanne Korsbrekke Askeland (sang), Tor Christian F. Bleikli, Kjersti Aas Stenby, Matilda Søderling, Øystein Nesheim m.fl

Les mer om Highway Hypnosis her.