Besøket er en del av det kunstneriske forskningssamarbeidet Norsk Musikk Meets Slovak/Slovak Music Meets Norsk. Målet med prosjektet er å oppnå gjensidig anerkjennelse av norsk og slovakisk musikk med fokus på verk fra komponister fra det 20.-21. århundre.

- Det at vi utveksler nyere repertoar, ikke bare Grieg og klassikere, og at studentene innstuderer disse verkene og får kunstnerisk instruksjon fra fagpersonalet fra hjemlandene er helt unikt. Dette er ekte utveksling som bygger reell kontakt mellom kulturer. Vi går virkelig inn for å bli kjent med hverandres musikk, sier professor Einar Røttingen ved Griegakademiet – Institutt for musikk ved UiB.

Modell for internasjonal utveksling
Røttingen mener dette prosjektet, som er finansiert av EØS-midlene, er et eksempel på en type samarbeid som vil kunne bli en modell for internasjonale prosjekter innen musikk fremover.

- Vi har allerede hatt møter med representanter fra Liszt-akademiet i Budapest om lignende samarbeid, sier han.

- Det er spesielt spennende med denne blandingen av eldre verk fra komponister som Edvard Grieg og Harald Sæverud til verk fra samtidskomponister, som Knut Vaage og Morten Eide Pedersen. Vi samarbeider også mellom instrumentene, som piano, sang og stryk og mellom utøvende musikk og musikkvitenskap, sier Røttingen.

Fartein Valen i Bratislava
Rett før jul besøkte en delegasjon fra Griegakademiet Bratislava. Alle de norske deltakerne er tilknyttet det kunstneriske forskningsprosjektet (Un-) settling Sites and Styles: Performers in Search of New Expressive Means ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD), som ledes av professor Røttingen. Programmet besto av masterklasser, konserter og foredrag. Studentene de møtte i Slovakia hadde innstudert norsk musikk.

- Vi fikk en flying start i Bratislava. Her kunne vi bruke vår erfaring med og ekspertise på vår egen musikk i møte med disse studentene, som får sjansen til å innstudere et repertoar som er helt ukjent for dem. Blant annet møtte vi en trio som spilte Fartein Valen. Det gjøres ikke i Norge en gang. Vi ble så imponerte, forteller Røttingen

Til Festspillene i Bergen
Det ble også arrangert en konkurranse da den norske delegasjonen besøkte Bratislava, der fire av de slovakiske studentene ble plukket ut til å tilbringe to uker i Bergen, få videre instruksjon i de norske verkene og fremføre dem under Festspillene i mai 2018. Til denne konserten kommer også den slovakiske presidenten til Bergen.

Men først kommer en delegasjon fra Academy for Performing Arts på gjenbesøk til Bergen 17. – 20. januar for å undervise studenter ved Griegakademiet i slovakisk repertoar. De kommer med et tilsvarende program med slovakisk musikk, masterklasser og workshops.

- Det blir også en gjesteforelesning om moderne slovakisk musikk i møte med norsk musikk ved Senter for Griegforskning, sier Røttingen.

Besøket avsluttes med en konsert med tittelen Musica Slovaca i Gunnar Sævigs Sal, der også den slovakiske ambassadøren til Norge kommer som gjest. Konserten har fri adgang og er åpen for alle interesserte. 

   

    

Offisiell sluttrapport om
prosjektet