Larayngoskop blir ofte brukt for å diagnostisere, og i arbeidet med å rehabilitere syke stemmer. Både Sveen og studentene har stor glede av erfaringene de gjøre seg i laben.
– Vi i labteamet ser at filming av stemmebåndene har en stor effekt på hvordan studentene bruker stemmen. Det er også interessantat studentene referer til filmene hele tiden, forteller Sveen som fikk ideen til laryngoskop-prosjektet da hun jobbet med Fartein Valen sine sanger i prosjektet Unsettling Sites and Styles.
– Jeg tenkte at jeg ville filme leppene mine og tok kontakt med professor på Høgskolen på Vestlandet, Ola Drange Røksund. Han jobber mye med laryngoskop og filming av strupen ved fysisk anstrengelse. I tillegg kom jeg i kontakt med Maria Vollsæter, som er overlege på Haukeland, og tok doktorgrad på laryngoskop og stemme etter somatisk sykdom. Det nye i vårt prosjekt er altså at vi ser på friske stemmer. Jeg synes dette er et viktig prosjekt, for å øke forståelsen for at utviklingen av stemmen, skjer gjennom sunn og god muskelbruk. Innen sport er det jo vanlig at en langrennsløper må kutte en sesong, men dette var ikke kurant innen sangfaget, det har vært forbundet med skam å være sliten i stemmen, sier Sveen.
Ny modell for sangtimer
På sangutdanningen ved Griegakademiet jobber tre lærere, foruten Hilde Haraldsen Sveen, er det Njål Sparbo og Tuva Semmingsen.
– Vi har elleve studenter og er et fantastisk lærerteam rundt studentene. Alle studentene jobber med alle de tre pedagogene, dette er en ganske ny modell. Jeg tror dette er mye bedre enn den gamle modellen med «mesterlærer». Jeg hater det ordet, vi lærer så mye av hverandre i teamet og av studentene. Vi er veldig opptatt av dialogbasert undervisning, sier Sveen.
Selv tar hun stadig timer hos Susanna Eken i København og synes det er fint å være student selv av og til.
I de første årene Sveen var ansatt på Griegakademiet kombinerte hun det med å være utøvende operasanger, blant annet med en rekke roller på Den norske opera. Nå er hun pedagog på full tid, men å synge betyr fremdeles mye.
– For å holde stemmen ved like og i form øver jeg ofte på morgenen, og sier ja til noen få konserter og synger i forbindelse med forskningsprosjekt. Jeg prøvde en stund å slutte å øve, men med det forsvant en viktig del av meg og livet mitt, og innholdet i dagen min. Jeg synes nesten det er meditativt å øve, samtidig som det skaper et ønske om å få noe til, med påfølgende frustrasjon om man ikke får noe til. Det er nettopp kombinasjonen av disse to ulike komponentene som er drivkraften, og som holder meg gående som sanger og menneske.