Statsbyggs Studentpris for interiørarkitektur 2024

Sterke prosjekter med sosial bærekraft og høy estetisk verdi var noe som gikk igjen i prosjektene til årets nominerte.

Publisert: . Oppdatert:

Aller først takker Statsbygg Institutt for Design ved Universitetet i Bergen for oppgavene som er valgt som kandidater til «Statsbyggs studentpris for interiørarkitektur» for årskullet 2024.  

De nominerte

Voice of Shadows

Oppgavens problemstilling er «På hvilke måter kan design definere farge og lyd for synshemmede individer for å fremme sosial integrering.» 

Voice of Shadows søker å styrke forbindelsen mellom rom og mennesker, og utvide forståelsen av rommets elementer for å oppnå en mer universell forståelse av det romlige. Gjennom eksperimentell og kunstnerisk forskning utvikles spesifikke designelementer og strategier, som omformer en hverdagslig handling som shopping til en opplevelse. Målet er å bidra til mer tilgjengelige og inkluderende miljøer, som fremmer større deltakelse for personer med synshemming i ulike sosiale sammenhenger. 

Store Overganger for Små Barn

Oppgavens problemstilling er «Hvordan kan interiørarkitektur bidra til å skape et læringsmiljø som forbedrer overgangen fra barnehage til skole». 

Prosjektet tar for seg en svært aktuell problemstilling og understreker betydningen av lek som en sentral del av skolegangen. Arbeidet viser hvordan man gjennom en helhetlig tilnærming til interiørarkitektur kan legge til rette for en mer sømløs overgang fra barnehage til tidlige skoleår. Studenten har gjort et omfattende og svært godt forarbeid, og løsningen inspirerer til læring og lek gjennom utforming, fargebruk og materialvalg.  

Hvem Skal Trøste Folket? — Sorgnaust på Marøy

Oppgavens problemstilling er «Hvordan kan man designe et trøstende lavterskeltilbud for mennesker i sorg, i samspillet mellom arkitektur og natur?»  

Problemstillingen er svært relevant for sosial bærekraft, og prosjektet har interessante vinklinger på aktuelle temaer som sorg, folkehelse, naturens påvirkning på oss mennesker og koblingen mellom arkitektur og mental helse. Kandidaten har satt seg inn i ulike typer sorg og sorg-tilstander samt sorgens ulike faser. Videre har kandidaten utforsket mulige helende forhold og omgivelser som arkitektoniske virkemidler. Endelig resultat viser et fint eksempel på hvordan et tilbud for sørgende kan utformes med fokus på beliggenhet, materialer og atmosfære. 

Oppgavens problemstilling er «Hvordan kan romlig design og arkitektoniske virkemidler forsterke opplevelsen av det arktiske lyset» 

Gjennom sin utforskning av det arktiske lyset viser kandidaten en dyptgående verdsettelse av naturen, og betydningen av lys, vær, hav og fjell. Prosjektet tar for seg en poetisk transformasjon av stedets eksisterende karakter gjennom subtile inngrep og et formspråk som forsterker opplevelsen av det naturlige lyset. Prosjektet fremhever gleden og de helsemessige fordelene ved å oppleve naturen og kjenne dens endringer over tid, gjennom døgnet, årstidene og værforholdene. Samtidig bevarer og omformer løsningen eldre bygninger, og gir dette området i Tromsø både fysisk og sanselig tilgjengelighet. 

Det er også i år plukket ut spennende kandidater, og juryen forteller at det har vært en sann glede å lese oppgavene deres. Sterke prosjekter med sosial bærekraft og høy estetisk verdi var noe som gikk igjen i prosjektene til årets nominerte.

Vinneren av «Statsbyggs studentpris for interiørarkitektur» er:

Mozhgan Sadat Sanieenezhad med prosjektet Voice of shadows.    

Juryens begrunnelse: 

Voice of Shadows tar oss med på en fascinerende reise, der vi følger prosjektets evolusjon gjennom eksperimentering og analyse fram til et endelig formspråk.

Designprosessen svarer på behovet for nytenkning ved å kombinere analytiske metoder med en eksperimentell tilnærming, og viser hvordan interiørarkitektur styrker forbindelsen mellom rom og mennesker. Prosjektet bidrar til utviklingen av tilgjengelige og inkluderende miljøer, som fremmer større deltakelse for personer med synshemming i ulike sosiale sammenhenger.

Kandidatens tilnærming søker å fange og fremstille den nyanserte dialogen mellom tomrommet og individene som navigerer i det miljøet, og skaper et narrativ som går utover visuelle grenser. Juryen imponeres av prosjektets metoder som vi gleder oss til å se videre utviklet og tatt i bruk i interiørarkitekturfaget. 

Bilde mangler tekst
Bilde mangler tekst

Litt om Statsbygg og selve prisen

Statsbygg er statens byggherre og også en av de største eiendomsforvalterne i Norge. Det betyr at vi forvalter, utvikler og bygger høyskoler og universitet, politihus, tinghus og fengsler, ambassader, barneverninstitusjoner, museer og kulturinstitusjoner, - for å nevne noe.

Vår tredje hovedfunksjon er rådgiving til statlige virksomheter som leier hos andre eiere.  
I tillegg arbeider vi med utredninger og bistår med kompetanse innen areal- og samfunnsplanlegging, eiendomsutvikling, forskning og utvikling innenfor våre fagfelt. 

Staten bør stimulere fagmiljøene over hele landet til utvikling og høy kvalitet, så vel for de etablerte som for de yngre, kommende aktørene.  

Formålet med Statsbyggs studentpris er å stimulere til eksperimentelle og nyskapende studier av interiørarkitektur blant fremtidige generasjoner av interiørarkitekter. Prisen utdeles til et eller flere studentprosjekt på masternivå. Statsbyggs studentpris er på 20 000 kroner.   

Ved juryering legger vi størst vekt på prisens formål eksperimentelle og nyskapende, i tillegg ser vi etter disse kvalitetene:  

  • Aktualitet og nytteverdi 
  • Bærekraft (herunder universell utforming, samfunn-, miljø- og klimaperspektiv) 
  • Analytisk tilnærming og formidling 
  • Formspråk og estetisk verdi