- Femti år med høyt under taket og lav terskel

Maratonkonsert, minner og flust med musikere på scenen.  Konsertserien Stikk innom feirer 50 år.  

Publisert: av Tekst: Tora Døskeland Foto: Helge Hansen . Oppdatert:

Konsertserien Stikk innom slår på stortrommen når de i mai feirer femti år med studentkonserter.  I tre dager til ende feires jubileet, med et fyldig konsertprogram som favner bredt i både sjanger og utøvere.

Se hele programmet her

– Vi åpner opp med brask og bram, taler og musikalske overraskelser på torsdagen, forteller Olav Tveitane, mangeårig produsent for konsertserien. 

Under jubileet får historier og mennesker som har vært en del av musikkmiljøet i Bergen de siste femti årene ta plass på scenen.  Fredagen blir en dag i mimringens navn.  

Når Stikk innom tar en kikk i bakspeilet blir det tydelig at institusjonen har fostret en rekke av musikerne som er og har vært toneangivende i det norske musikklivet.  Flere av musikerne som har vært store navn øverst på plakaten hos Festspillene, har tidligere spilt Stikk innom-konserter i foajeen.  

Pianisten Trude Bakke Braut var student i 1974, og står for den første konserten på fredagen. Hun spiller sammen med søsteren Signe Bakke, som også studerte ved Griegakademiet på 70-80-tallet, og nå er professor samme sted. 

Musiker Sjur Hjeltnes er konferansier. Han tar seg en prat med tidligere studenter, for å gi publikum et innblikk i hvordan Stikk innom-konsertene spesielt og musikkutdannelsen i byen generelt har endret seg gjennom årene.  

– Det blir fortellinger, men også selvfølgelig spilling av mye ulik musikk, forteller Tveitane.  

Han fremhever at historien om den avslappede konsertserien også er en historie om hvordan musikkutdannelsen har forandret seg gjennom tidene.  

Stor bredde, nye utrykk  

– Musikkutdanningen har åpnet seg opp. Det er plass til flere utrykk og et større mangfold av stemmer i dag enn det var for et halvt århundre siden, poengterer Tveitane.  

Dette gjenspeiles også i programmet for jubileet.  På lørdagen loves det en fem timer lang maraton-konsert.  

I tillegg til et mer kjent klassisk repertoar viser konserten frem bredden i musikkutdannelsen, slik den ser ut i dag. Musikkvitenskap kobles på, gjennom Sigbjørn Apeland sitt forskningsprosjekt og hans trøorgel.  Nytt fra forskningsfronten kommer også fra professor i sang Hilde Haraldsen Sveen sin stemmeforskning. Ole Bull akademiet er med og representerer folkemusikkens plass. Post. Doc. Késia Rodrigues fremfører helt nyskrevne stykker, og jazzstudentene på første året spiller førsteklasses jazz. Kafeen er åpen, og det blir visning av en kunstfilm. Her blir det høyt, lavt og bredt – men bare godt.  

En suksessoppskrift  

I tillegg til fest og feiring blir det også 12 «helt vanlige» Stikk innom-konserter. I løpet av uken får publikum lov til å oppleve konsertene slik de er kjent for å være: med høyt under taket, og lav terskel for å stige på.  

Den avslappede stemningen og det enkle formatet er kanskje en del av suksessoppskriften, og grunnen til at konseptet har overlevd i femti år.   

I mai 1974 kunne lesere av Bergens Tidene få nyss om et nytt konsertkonsept, lansert under festspillene.  Konsertserien Stikk innom «går inn som et ledd i undervisningen og har til hensikt å skape et levende miljø» forteller avisen. Konsertene ble spilt av elever fra Bergen Musikkkonservatorium, senere Griegakademiet. I den gamle notisen loves det «et bilde av den musikalske hverdag innen en utdanningsinstutisjon med sterk tilknytning til distriktets musikkliv.» 

De uformelle konsertene har i årevis gitt publikum et innblikk i musikkstudentenes virke, samtidig som musikerne har fått spille for et lydhørt publikum.  

Konseptet er enkelt og robust. Studentene inviterer til konserter på dagtid, der terskelen for å nettopp stikke innom skal være lav. Det har gjort at konsertene oppgjennom årene har tiltrukket seg mange typer publikum, som kanskje ellers ikke løser billett til klassiske konserter.  

– Vi håper på femti nye år, sier en smilende Tveitane, som gleder seg stort til feiring.