Den norsk-jødiske fiolinisten Ernst Glaser i 1953. Karl Andersen på cello. Foto: Leif Ørnelund, Oslo Museum
Arnulf Mattes og Dániel Péter Biró får 150.000 kroner til prosjektet «Remembering Lost Music: Jewish Cultural Life in Scandinavia». I følge Mattes handler prosjektet om å gjenfinne musikk som forsvant med Holocaust i Europa og deportasjonen av jøder under andre verdenskrig.
-Ideen springer ut av et pågående internasjonalt prosjekt om jødisk musikk i Norden og i Norge. Der ser vi på norske jøders bidrag til norsk musikkliv, med særlig vekt på tiden fram til andre verdenskrig. Etter krigen ble den historien mer eller mindre glemt og utvisket. De jødiske musikkmiljøene forsvant da de ble deportert, sier Arnulf Mattes, som er førsteamanuensis i musikkvitenskap ved Griegakademiet – Institutt for musikk, og leder for Senter for Griegforskning.
I prosjektet vil Mattes og Biró, som er professor i komposisjon ved Griegakademiet, undersøke måter å formidle denne historien til dagens publikum.
- Daniel Péter Biró har jobbet veldig mye med formidling av historisk materiale gjennom egne komposisjoner. I «Remembering Lost Music» skal vi både prøve å få fram materialet gjennom arkiv og historie og drive en slags kunstnerisk forskning på den norske jødiske musikkarven. Komposisjonsstudenter er med i prosjektet, det samme er utøvende studenter og musikkvitere. Vi er interessert i hva slags utfordringer det innebærer å formidle musikkarven til publikum i dag. Hvilke etiske føringer legges på deg som kunstner i omgang med dette materialet, hvordan snakker vi om historisk antisemittisme, og hvilken rolle spiller denne musikken i dag. Vi ønsker å bidra til selvrefleksjon hos kunstneren, men også undersøke hvordan å skape en engasjerende formidling.
Vil løfte jødisk musikkarv
Så hvordan har Norge egentlig forholdt seg til den jødiske musikkarven?
- Det er ingen tvil om at musikkforskningen er politisert. Det historiske materialet er følsomt. Vi beveger oss inn i det sosiologiske når vi ser på forholdet til erindringskultur; for hva skjedde egentlig. Når jeg kom fra Tyskland fikk jeg veldig få svar på hva som skjedde med den jødiske musikkarven og det kan synes som at de jødiske musikerne ikke fikk veldig stor inflytelse her i Norge. Om man ser på andre land var jødiske kunstnere svært fremtredende, bare tenk på Mahler og Schønberg, for eksempel. I Norge fantes det en hel del jødiske musikere, som var etterkommere av den generasjonen som kom til Norge i løpet av 1800-tallet. Mange kjenner til Ernst Glaser og Robert Levin, men det finnes mange flere som bygget opp orkestre.
Jødisk musikkarv i Bergen
- Vi vil løfte fram hvilken betydning denne jødiske musikkarven har hatt, vi skal også gå lokalt til verks og se hva som finnes i Bergen. Hva var musikklivet fra jødisk side? Hva ble spilt ved høytider, hva finnes av spor? Vi skal gjøre arkivarbeid, kartlegge biografier og rekonstruere. Dániel Péter Biró kommer inn med den kreative siden, der vi blant annet skal knytte musikk til tekster skrevet av jødiske forfattere, spesielt poesien til Nelly Sachs (skal settes i tysk, svensk og norsk oversettelse). Stykkene blir komponert av Biró og komposisjonsstudenter og fremført av førsteamanuensis Hilde Haraldsen Sveen, stemmestudenter fra Griegakademiet og medlemmer av Bit20-ensemblet.
- Det tredje aspektet ved prosjektet vårt er formidling, av den rent musikalske dimensjonen, men også den politiske dimensjonen. Det er typisk norsk å skille disse, så vi vil adressere hvordan formidle musikken på en samlende måte. Workshops om poesi og musikk samt historie vil også involvere den nyopprettede organisasjonen Det Jødiske Samfunn i Bergen. Både Dániel Péter Biró og jeg er opptatt av opplysningstanken. Og samtalen rundt behandlingen av jødene er høyst pågående, se bare hvordan Michelet-debatten har kastet lys på forholdet mellom norsk og jødisk befolkning, sier Mattes.
200 000 til kunstmonografier
De største enkeltbeløpene KMD tildeler i strategiske midler går til monografiene Vitalistic Fantasies: Light and the object of painting av Eamon O’Kanes og Fortius Encounter av Adrià Julià. Kunstnerne får 200 000 kroner hver.
Eamon O´Kane sier dette om Light and the object of painting: Det vil være en monografi over maleriene mine de siste 20 årene med essays som dekker forskjellige aspekter av kunstverket. Planen er at boka skal være ferdig til lansering sent på høsten 2022. Det er en del av Vitalistic Fantasies-prosjektet som vil omfatte en serie seminarer, workshops, utstillinger og publikasjoner Jeg håper å begynne arbeidet høsten 2021.
Man vs Machine
Videre får Ørjan Djønne, førsteamanuensis ved Institutt for design 152000 kroner til undervisningsprosjektet «Man vs Machine». Djønne skal sammen med Svein Petter Knudsen, førsteamanuensis i møbeldesign, undersøke møtepunkter mellom tradisjonelle håndtverksteknikker og ny teknologi. – Vi skal se på muligheter som ligger i tradisjonelle håndtverksteknikker, både når det gjelder designprosess og produksjon. I tillegg skal vi kombinere håndtverksbaserte teknikker med open source teknologi innen 3D Print og CNC fresing og finne nye muligheter for en bærekraftig småskalaproduksjon, forteller Djønne.
– I Man vs Machine skal vi selv bygge maskiner fordi en del av forskningen handler om å finne potensialet i open-source teknologi. De er ikke erstatning for maskiner vi allerede har, men spesifikke maskiner bygget for prosjektet, sier Djønne.
Exit Earth
Professor Ashley Booth og førsteamanuensis Bente Irminger, begge fra Institutt for design får 187 000 kroner til prosjektet «Exit Earth- Extreme Weather Warnings». Prosjektet kombinerer og videreutvikler to tidligere prosjekter: «Pictogram-me og Extreme Weather Station» .
– Vi skal utvikle fysiske og digitale objekter inspirert av veiskilt som for eksempel påbud-, forbud-, fare- og opplysningsskilt. Vi ønsker å opplyse, og overbevise om hvilke konsekvenser klimaendringer har på naturen, og kreftene som utløses, noe som har påvirkning på oss alle. Vi vil benytte Design Thinking-metoden med workshops, ideutvikling, prototyping og uttesting for å utforske flere visuelle og praktiske muligheter for prosjektet. Vi skal samarbeide med Bjerknessenteret og kompetanse på språk relatert til klima ved HF-fakultetet ved UiB. Vi vil også samarbeide med Natur og Ungdom Vestland rundt lokale klimautfordringer, forteller Bente Irminger som sier prosjektet ikke har startet opp ennå, men at de håper å komme i gang i løpet av mai.
Bredt sammensatt komité
Prodekan Anne-Helen Mydland sier at det har vært særlig viktig å ha fagfellevurdering av søknadene. Det har vært gjort et grundig arbeid for å styrke både forskningskvalitet og søknadskompetanse. Det er viktig for både forskerne, instituttene og fakultetet å ha et kritisk og eksternt blikk på forskningen vår. Det gir oss verdifull informasjon og fungerer dermed som innspill til det videre arbeidet med å utvikle prosjektene.
De tre monografiene er ikke bare «bøker», men i seg selv kunstneriske verk av høy kvalitet. Slike monografier er kostbare å lage, sier Mydland. Hun sier videre at det de ønsker seg mer av i neste runde er flere søknader knyttet til kategorien «forskningsbasert undervisning». Våre fagfelt er praksisnære og ofte eksperimentelle mht læringsformer. Det må vi videreutvikle! Vi ønsker oss også generelt flere søknader som springer ut fra Griegakademiet.
En ekstra million
UiB har øremerket midler til kunstnerisk uviklingsarbeid og KMD kan nå lyse ut en ekstra million til stimulering av kunstnerisk utviklingsarbeid med vekt på tverrfaglig samarbeid. – Det er svært gledelig at UiB sentralt vil bidra til å løfte dette feltet, sier Mydland. – Vi håper på mange knallgode prosjekt!
Oversikt over tildelinger for 2021:
Det kom inn seksten søknader på strategiske midler. Åtte av disse fikk støtte.
Kunstakademiet- Institutt for samtidskunst:
Publikasjonsprosjektet: Vitalistic Fantasies: Light and the object of painting: Eamon O’Kane, 200 000 kr - Strategisk område: Samfunn
Publikasjonsprosjektet: Fortius Encounter: Adria Julia, 200 000kr - Strategisk område: Samfunn
Publikasjonsprosjektet: I am not what you see - monograph on Lilibeth Cuenca Rasmussen, 100 000kr - Strategisk område: Samfunn
Publikasjonsprosjektet: In a place like this - book 5: Duncan Higgins og Johan Sandborg 45 000kr - Strategisk område: Samfunn
Griegakademiet - Institutt for musikk:
Forskningsprosjektet: Remembering Lost Music: Jewish Cultural Life in Scandinavia: Arnulf Mattes i samarbeid med Daniel Biro, 150 000kr - Strategisk område: Samfunn
Forskningsprosjektet: Siste Kapittel Festival (Social Acoustics Project Covid19 Response) til Jill Halstead og Wolfgang Smith, 60 000kr Strategisk område: Samfunn
Institutt for Design:
Forskningsprosjektet: Exit Earth - Extreme Weather Warnings til Ashley Booth og Bente Irminger, 187 000kr – Strategisk Område: Globale samfunnsutfordringer - Klima
Forskningsbasert undervisning: Man vs Machine: Ørjan Djønne, 152 000kr – Strategisk område: Samfunn
