Foredraget, med undertittelen  “Hva manns- og kjønnssjåvinisme har gjort mot skapende  kvinnelige musikere”, finner sted i Gunnar Sævigs sal tirsdag 8. november kl. 11.00, og er åpnet for alle interesserte.

I foredraget tar Wolfgang Plagge opp mange og ulike spørsmål:
«Kvinnelig» - Hvorfor later vi fortsatt til å føle behov for å et slikt adjektiv om skapende musikere som tilfeldigvis er kvinner?

Har vi ikke for lengst innsett at kjønn ikke er et objektivt kriterium for kvalitet?

Men om vi ser bakover i historien – hvorfor er høyt begavede kvinnelige musikkskapere blitt holdt nede på grunn av nettopp kjønn? 

Har vi sluttet med slik forskjellsbehandling i vår tid eller har problemet bare fått et annet ansikt?
 
Har jeg som mann rett til å snakke om dette?
 
Og hvorfor ser bildet helt annerledes ut – både historisk og i samtidsperspektiv – i billedkunst og litteratur?
Er fokus på kvinnelighet i våre dager en nødvendighet eller en kompensasjon?

Bio
Wolfgang Plagge (f. 1960 i Oslo) begynte å spille klaver som fireåring og ble offentlig kjent da han vant en engelsk TV-konkurranse i 1970. Som tolvåring debuterte han som pianist i Universitetets Aula i Oslo med H.M. Kong Olav til stede i salen.

Plagge har studert klaverspill med Reimar Riefling og Jens Harald Bratlie i Oslo, og med Evgeni Koroliov ved musikkhøgskolen i Hamburg. Hans komposisjonslærere i Norge var Øistein Sommerfeldt og Johan Kvandal. I Tyskland studerte han med ungarskfødte György Ligeti.
Wolfgang Plagge begynte å komponere allerede som barn og har nå en omfattende verkliste med stort innholdsmessig spenn. Som klaversolist og kammermusiker er han aktiv over hele verden, og han samarbeider med en rekke av våre mest anerkjente musikere, både innenlands og utenlands.

Plagge har en sterk forkjærlighet for historisk og musikkhistorisk forskning, noe hans komposisjoner ofte bærer preg av. Han har utviklet et egenrådig og engasjerende tonespråk som har skaffet ham et stort publikum og begeistrede utøvere over hele kloden. Flere av verkene hans har allerede blitt standardverker i sine sjangere.

Et stort antall verker finnes innspilt på CD hos platemerkene 2L, Philips og Crystal.
Notemateriale er tilgjengelig hos Norsk Musikforlag AS, Musikk-Husets forlag AS og fra MIC Nasjonalbiblioteket.

Wolfgang Plagge har med årene fått et stort publikum som folkekjær foredragsholder og formidler av musikk, blant annet gjennom tallrike programmer i NRK.

Siden 2002 har han vært tilknyttet Norges Musikkhøgskole, fra 2009 som professor.

Prosjektet "Kvinner som komponerer" er et samarbeid mellom Griegakademiet og Norges musikkhøgskole.

Hjertelig velkommen til et spennende foredrag!