Kuratert av Antonio Cataldo og Adrià Julià. Organisert av Fotogalleriet, Oslo og KMD, Universitetet i Bergen. Under dette tre-dagersseminaret, vil Adrià Juliàs studenter ved Universitetet i Bergen aktivt delta og lede diskusjoner. 

Fotobaserte bøker og selvstendig publisering er essensielle verktøy for frie ytringer, og danner felleskap som strekker seg på tvers av tid og rom. Intensjonen med konferansen er mangfoldig; først og fremst ønsker den å undersøke de historiske strukturene i produksjonen av fotobøker og rollen de har hatt for marginaliserte stemmer. For det andre ønsker den å adressere feltets nåværende strukturer, og hvordan de skaper fordeler, men også begrensninger for dagens kunstnere, designere og utgivere. Og til slutt, så tar konferansen for seg de fotobaserte publikasjonenes fremtid gjennom støtteordninger.

Samtiden krever at vi analyserer eksisterende rammeverk og i tråd med det, utfører systematiske endringer. Derfor ønsker konferansen å blant annet revaluere den Nordiske Fotobokprisen. Fotogalleriet styrte prisen fra 2012-2018 med en intensjon om å støtte nye stemmer, som ble gjort ved å være medprodusent for fotobøkene sammen med de ulike kandidatene og vinnerne. Konferansens ultimate mål er på den måten å skape refleksjon rundt de relevante støttestrukturenes rolle, og på den måten sørge for vedvarende teoretiske og praktiske endringer.

For fullt program trykk HER.

Case Study

I henhold til denne metoden, så vil hver enkelt foredragsholder presentere ett verk hver under seminaret, som vil bli fulgt opp av en spørsmålsrunde med studentene, professoratet og publikummet online.

Analysen av de individuelle verkene vil inkludere flere av de politiske utfordringene vi står foran idag. Konferansen vil blant annet også kunne gi et regionalt og internasjonalt perspektiv på møter knyttet til bio-politiske prosesser og deres påvirkning på produksjon, tilgjengelighet, framvisninger og sirkulasjon. Norden, som ide vil bli drøftet som en meningsfull og konstruert kategori.

Bekreftede foredragsholdere: Terje Abusdal, Abdul Halik Azeez, Heidi Bale Amundsen, Delphine Bedel, Bruno Ceschel, Paul Gangloff, Erik Gant, Hans Gremmen, Roberto Figliulo, Cosmo Großbach, Sohrab Hura, Kay Jun, Aglaia Konrad, Moritz Kung, Silja Leifsdottir, Hailey Loman, Catalina Lozano, Vijai Patchineelam, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Anna-Kaisa Rastenberger, Mette Sandbye, Ursula Schulz-Dornburg, Ahlam Shibli, Æsa Sigurjónsdóttir, Ina Steiner, Niclas Östlind, Stanley Wolukau-Wanambwa og Antonio Zúñiga.

Med en diskusjon om støtteordninger i Norden med Anne Lise Stenseth (moderator), Tom Klev, Henri Terho, Annika Thörn Legzdins, Klara Þórhallsdóttir og Tine Vindfeld.

Zoom Link for å delta på webinaret:

https://uib.zoom.us/j/65971826750?pwd=VnN0bXhBcHFwWXhJZ3VqQU1XQW94QT09

Passcode: hnSLMgt8

Eller et H.323/SIP room system:
H.323: 109.105.112.236 or 109.105.112.235
Meeting ID: 659 7182 6750
Passcode: 59892477
SIP: 65971826750@109.105.112.236 eller 65971826750@109.105.112.235
Passcode: 59892477

Om organisatorene:

Fotogalleriet er den eldste institusjonen for fotografi og bevegelig bilde i den Nordiske regionen. Med beliggenhet i sentrum av Oslo, er Fotogalleriet eksklusivt dedikert til fotografiet som en kritisk kunstpraksis. Etablert i 1977 som den første institusjonen av sitt slag til å omfavne nyskapende fotografiske praksiser i Norge, så har Fotogalleriet utstilt både lokale og internasjonale kunstnerskap. På denne måten har institusjonen analysert den raskt voksende naturen til en kunstnerisk disiplin som er under kontinuerlig teknologisk og estetisk utvikling. Gjennom sin dedikasjon til forskning og engasjement med kunstnere, er Fotogalleriet en ledende på bildeskapningsfeltet. Som en non-profitt stiftelse, så kommer Fotogalleriets hovedfinansiering fra Kulturrådet i Norge. I tillegg støttes Fotogalleriet av Norsk Fotografisk Fond. Delvis finansiering kommer også fra Kulturdepartementet og Oslo Kommune.

Kunstakademiet – Institutt for Samtidskunst, Universitetet i Bergen fremmer et aktivt og internasjonalt studiemiljø som setter den individuelle studentens kunstneriske praksis i fokus. Instituttet har en åpen struktur som gir studentene mulighet til å dyrke deres interesser og eksperimentere innenfor ulike disipliner. De åtte fokus-områdene er: Fotografi, maling og tegning, skulptur og installasjon, keramikk og leire, tidsbasert kunst og performance, nye media (lyd/video), tekstil og trykking. Studentene kan velge mellom å spesialisere i en eller flere av disse områdene. Instituttet har et eget teoretisk program både på Bachelor og Master-nivå. Bachelor-programmet tiltrekker seg studenter fra hele Skandinavia, mens Master-programmet i Kunst og Kuratoriske Praksiser tar inn studenter fra hele verden. Kunstakademiet tar også inn forskningsstipendiater affiliert med Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid (PKU). Den kunstneriske forskningen til de ansatte ligger i kjernen av vårt utdanningsprogram, og inkluderer både fakultetsmedlemmenes individuelle arbeider og samarbeidsprosjekter.

Antonio Cataldo er en kurator og forfatter basert i Oslo. Han er for tiden Kunstnerisk Leder på Fotogalleriet (The Photographers’ Gallery, Oslo), den eldste institusjonen i Norden av sitt slag. Han har en Master fra Iuav Universitetet i Venezia under veiledning fra Professor and filosof Giorgio Agamben; og en Bachelor fra Second University i Napoli. Parallelt med hans kuratoriske arbeid, har Cataldo jobbet med en Doktorgrad på ZHdK i Zurich siden 2016. I løpet av de siste femten årene, har Cataldo hatt stillinger ved blant annet OCA – Office for Contemporary Art Norway, La Biennale di Venezia, og Iuav, Universitetet i Venezia. Cataldo er for tiden i styret ved Kunsthallene i Norge, og i juryen ved Sandefjord Kunstforenings Kunstpris.

Adrià Julià er født i Barcelona i Spania. Han jobber for tiden som professor ved Bergen Universitets Kunstakademi. Han jobber med spørsmål relatert til bildeskapnings-teknologier og deres relasjon til normative narrativ og vold. Han hadde nylig en soloutstilling ved Pinacoteca, i São Paulo i Brazil. Han har hatt andre soloutstillinger ved institusjoner som a Miró Foundation, Barcelona; Tabakalera, San Sebastian; Project Art Center, Dublin; Museo Tamayo, Ciudad de México; Orange County Museum of Art, Newport Beach; LAXART, Los Angeles; Artists Space, New York; Insa Art Space, Seoul; and Galeria Soledad Lorenzo, Madrid. Julià har tatt del i gruppeutstillinger ved Metropolitan Museum, New York; Museo Reina Sofía, Madrid; Witte de With, Rotterdam; Seoul Museum of Art, Seoul, Korea; Lyon Biennale, Lyon; Generali Foundation, Vienna; 7ª Bienal do Mercosul, Porto Alegre; Akademie der Künste, Berlin. Julià har blitt belønnet legater av Det Amerikanske Akademi i Berlin, Botín Stiftelsen, California Community Foundation, Art Matters, American Center Foundation og La Caixa.