PRAKTISK INFORMASJON

Utstillingen åpner fredag 21. august på KODE 2.

NB! Gratis inngang under åpningsdagen, men billett er obligatorisk (p.g.a. koronatiltak).

For å sikre et trygt og godt besøk for alle vil utstillingen ikke markeres med et ordinært åpningsarrangement. Det er i steden for gratis inngang hele dagen fra kl. 13.00 - 20.00.

Information in English: https://kodebergen.no/en/exhibitions/opening-218-mfa-exhibition-2020

OM UTSTILLINGEN

Gruppeutstillingen MA2020 viser at morgendagens kunstnere er samfunnsengasjerte og akademisk funderte uten å vike for sanselighet og følelser. De verdsetter kunstnerisk håndverk og fordyper seg i nåtidens teknologi.

I lys av den pågående pandemien har de også vist seg å være fleksible og tilpasningsdyktige i det utstillingen måtte flyttes fra Bergen Kunsthall i april til KODE i august. Alle fullførte masterprogrammet ved Kunstakademiet - Institutt for samtidskunst (KMD) i Bergen våren 2020.

Utstillingen vises på KODE 2 frem til og med søndag 13. september.

OM KUNSTNERNE

I arbeidene til Amalie Vestergaard Olsen, Annelen Røe, Kaeto Sweeney, Nayara Leite og Robert Carter berøres politiske emner innen feminisme, LGBTQIA+, maskuliniteter, klasseskiller og fraflyttingssamfunn med dokumentariske medier som fotografi og video, samt installasjon og grafikk.

Haruka Fukao og Emma Fuchs Sjövall arbeider performativt med utgangspunkt i romlige installasjoner som aktiveres ved deltagelse. Her får publikum overvære rituelle handlinger og øvelser med improvisert bruk av stemme og kropp. Espen Pedersen bringer det performative aspektet videre i en eksistensiell video om kjøtt og blod.

Maleriene til Victor Rankanen og Laura Gaiger gir et gjensyn med det figurative. På hver sin måte behandler de temaer om personlig og kulturell hukommelse, identitet og historie. Immigranters stemmer kommer til orde i Sara Ortegas installasjon der hun har gjennomført intervjuer om å vente på oppholdstillatelse og finne seg til rette i Bergen.

Over i det sanselige står de skulpturelle skikkelsene til Daniela Bergschneider i tekstil og keramikk. PV Knude snur opp ned på terrorens språk og foreslår alternative strategier for nasjonalt selvforsvar og spirituelle oppvåkninger med popmusikk og installasjon, mens Oda Bremnes lager kinetiske skulpturer som rokker ved oppfatningen av objekters væren.

Katrin Rusten sin kartlegging av restmaterialer og gjenbruk snur om på etablerte hierarkier av objekters verdi, hvilket også blir reflektert over i en hyperrealistisk skulptur av Lasse Hieronymus Bo. I arbeidet til Skade Henriksen forenes kunstnerisk forskning med vitenskapelig forskning på grafitt, mens lysfølsomme kjemiske prosesser blir til abstrakte cyanotopier i installasjonen til Andrea Grundt Johns. 

Havets tilstedeværelse og mytologi får liv gjennom en lydinstallasjon av Emilie Wright som baserer seg på landets tidevann, Christian Duponts surrealistiske skulpturverden og det omfattende fotografiske arkivet til Dale Rothenberg fra hans reiser som musiker på cruisebåter verden over. 
 
Kurator for utstillingen er Maya Økland