Griegakademiet – Institutt for musikk utdanner musikere og musikkarbeidere for et bredt spekter av ulike roller og funksjoner i samfunnet.
Griegakademiet utdanner musikere, komponister, musikkvitere, musikkterapeuter og musikkpedagoger, og har til sammen nærmere 300 studenter. Vi tilbyr musikkutdanninger i et bredt musikkfelt med ulike sjangrer og sjangeroverskridende uttrykksformer, og med ulike måter å bruke musikk. Vi arrangerer jevnlig åpne konserter og seminarer og arbeider aktivt for å bidra til et mangfold i musikklivet.
I en tid med store samfunnsutfordringer og mye endring, må vi som musikkutdanningsinstitusjon også bidra med kompetanse til nye roller og funksjoner som trengs i musikkliv og kulturliv. Våre utdanninger skal gjøre studentene fleksible og forberedt for dette. Våre studenter har mulighet til å utforske et bredt spekter av uttrykks- og arbeidsformer og utvikle seg gjennom samtaler og kritiske diskusjoner. Musikk er viktig, både for enkeltmennesker og for samfunnet. Dette gjør det å drive med musikk, og med høyere musikkutdanning både meningsfullt og viktig for oss, for våre fagmiljø og for våre studenter.
Griegakademiet har faglige ansatte som er anerkjent nasjonalt og internasjonalt. Kunstneriske virksomhet og forskning er grunnlaget for undervisningen, og utdanningene vektlegger selvstendighet og refleksjon. Våre fagfolk forsker blant annet på interaksjoner mellom komposisjon og utøvende praksis, utforsking av musikkteknologi i kunstneriske uttrykk og digitale format, musikk og helse, musikk og mangfold. Vi er opptatt av å skape møtepunkter mellom kunstneriske, vitenskapelige og utøvende disipliner ved instituttet.
Samarbeid
Griegakademiet er en viktig del av Bergens musikkliv, og vi har samarbeid mange ulike aktører. Dette skaper muligheter for våre studenter til å aktivt delta i Bergens mangfoldige kulturliv. Vi er stolte av våre studenter som utforsker og utvikler seg i et musikkliv i stadig endring. Griegakademiet samarbeid med blant annet Festspillene i Bergen, Nattjazz, Borealis, BFUng, Sjøforsvarets musikkorps vestlandet, KODE, Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester.
Vi har også samarbeid med andre utdanningsinstitusjoner, og blant annet med Kulturskolen i Bergen og med flere helseinstitusjoner som Haukeland Universitetssykehus.
Forskning på Griegakademiet
Kunstnerisk utviklingsarbeid omfatter både individuelle prosjekter og tematiske fellesprosjekter.
I Griegakademiets senter for musikkterapiforskning (GAMUT) utvikles kunnskapen om musikk og helse. GAMUT er internasjonalt ledende.
I nettverket POLYFON samarbeider våre musikkterapiforskere med helseinstitusjoner i Bergen og på Vestlandet. Her er det et samspill mellom utdanning og forsking på høyeste nivå.
Griegakademiet har et nært forskningssamarbeid med Senter for Griegforskning.
Kontakt
Besøksadressen og resepsjon til Griegakademiet er Lars Hilles gate 3.
Postadresse er Griegakademiet – Institutt for musikk, Postboks 7805, 5020 Bergen
Du kan også kontakte oss på epost: post@kmd.uib.no
Studiet ensembleledelse korps er et emne på 30 studiepoeng og inneholder veiledet arbeid med korps (brass og janitsjar), direksjon, partiturarbeid og ensembledidaktikk. Noen av regionens fremste korps vil medvirke som praksis- og observasjonskorps.
Studiet går over to semestre. Undervisningen er normalt en fast dag i uken. I tillegg vil det være direksjonspraksis på kveldstid.
Emnet er åpent for interne og eksterne søkere med minimum 120 studiepoeng. Alle søkere må gjennom en opptaksprøve i praktisk direksjon.
Hvis du vil vite om mulighetene studenter ved Fakultet for kunst, musikk og design har for å søke om utveksling i utlandet, gå til sidene for studenter.
Hvis du har noen forespørsler om utveksling kan du ta kontakt med Tale Vik, internasjonal koordinator ved KMD.
Griegakademiets unge talenter (GUT) er et tilbud og en spesialisering for ungdom mellom 13-19 år som har en særlig interesse i å utvikle seg og sitt instrument. GUT tilhører det nasjonale talentutviklingsprogrammet for unge musikere som startet i 2004, og drives av de statlige musikkutdanningsinstitusjonene.
Søknadsfrist: 1. april 2025
Innhold
Programmet inneholder individuell undervisning på instrument/sang, mesterklasser, samspill og konserter, i tillegg til seminarer og aktiviteter som er relevant for en god utvikling som musiker. GUT har tilbud på klassisk, jazz og komposisjon. Ved enkelte anledninger får elevene også delta i ulike undervisningstilbud og konserter sammen med studenter ved Griegakademiet.
GUT er et supplement til undervisningen eleven mottar ved sin kulturskole, videregående skole eller privatskole/-lærer. Elevens faste lærer må derfor være involvert i søknaden, innstilt på elevens deltagelse i GUTs undervisningsopplegg og villig til å samarbeide med den læreren eleven blir tildelt gjennom GUT.
Undervisning
Fellessamlingene med konserter, mesterklasser, seminarer, samspill m.m. er på fastsatte datoer (6 høst og 7 vår). Spilletimene avtales individuelt med elevens instrumentallærer.
Undervisningen er gratis, men eleven må selv betale eventuelle utgifter for reise og opphold for å delta.
Opptakskrav
Opptaksprøven
Opptaksprøven foregår i 2 runder.
Runde 1: Vurdering av innsendt video med frist 1.april.
Video(er) til prøvespillvideo runde 1 lastes opp på YouTube eller Vimeo. I personverninnstillingene til videoen er det viktig at denne står som ”unlisted”.
Runde 2: Intervju med fysisk oppmøte på Griegakademiet i begynnelsen av juni. Søker kan også bli bedt om å spille, men dette avklares gjennom tilbakemelding etter første runde.
Søknad
Søknad skjer via søknadsskjemaet lenket under.
I dette skjemaet skal du føre inn:
Søknadskjema
Lenke til søknadskjema
Bekreftelse på mottatt søknad sendes eleven og elevens foresatte på epost.
Kontakt oss
Koordinator for Griegakademiets Unge Talenter er Martha Berit Belt.
Ta kontakt med oss på GUT@uib.no dersom du har noen spørsmål.