Visuell kommunikasjon

karinabjohansen@gmail.com

Å gå seg vill

Hvordan kan visuell kommunikasjon være et verktøy for å utforske tabubelagt tematikk?

Hva ønsket du å utforske?

«Å gå seg vill» er et prosjekt med et ønske om å utforske hvilke måter vi snakker om og visualiserer tabuer på. Med fokus på det sensitive temaet selvmord, har jeg sett på hvilke narrative og visuelle valg man kan ta i bruk i prosesser der ekte fortellinger blir til levende bilder.  

Hvordan har prosessen vært?

Selve prosessen har vært en interessant reise, hvor jeg har sett på alt fra animert dokumentarfilm til visualiseringer av tabuer og publikumsteorier. Fortellingen i filmen står meg nær, derfor har det til tider vært krevende. Dette har gjort at noen av valgene som er gjort underveis, er av hensyn til nærmeste familie.

Hva er blitt resultatet?

Resultatet har blitt en animert dokumentarfilm basert på en personlig historie.  
Siden animasjon har sterke assosiasjoner til fiksjon, ønsket jeg å se nærmere på hva den kan tilføre som en hybrid av dokumentarfilmen. Her så jeg potensialet i sjangeren for å tydeliggjøre følelser knyttet til mental helse ved hjelp av animasjon som fiksjonsverktøy. Dette for å skape ettertanke om hvordan vi oppfatter fiksjon og virkelighet.

Hvorfor har dette vært viktig for deg?

Det å jobbe med tabuer mener jeg er svært viktig for å skape åpenhet og dialog hos mennesker, derfor har det vært viktig for meg å kunne bruke min historie for å gjøre dette. Det har ikke alltid vært lett, men i prosessen har det også kommet fram mange gode ting. Å åpne delvis lukkede dører trenger ikke alltid nødvendigvis å gjøre vondt, men kan også vekke de gode minnene og skape refleksjon over situasjonen. Det er det jeg vil at «Å gå seg vill» skal være; et verktøy for å prate sammen og visualisere vanskelige følelser som ikke alltid er lett å sette ord på.