Kristine Matland vinner Anne Alnæs’ studentpris

Det var masteralumn Kristine Matland som stakk av med den prestisjetunge Anne Alnæs’ studentpris i år med prosjektet «Sirkulær».

Publisert: av KMD, Foto: Simon Lode. Oppdatert:

– Det å vinne den prestisjefylte Anne Alnæs’ studentpris er veldig stort for meg. Jeg er veldig takknemlig for å ha fått tildelt denne prisen. Det er flott å få så mye oppmerksomhet rundt prisen, og det gir en mulighet til å vise frem prosjektet «Sirkulær», og videreformidle nyttigheten av det for bransjen, forteller Matland.

I år var det tre konkurrerende masteroppgaver som alle berørte aktuelle tema innen interiørarkitektur, og juryen var svært imponert over arbeidet til studentene. Juryen peker spesielt på Matland sin kompetanse og styrke for faget, hvor hun viser hvordan design kan brukes til å finne nye løsninger i den sirkulære omstillingen.
– Sirkulærøkonomi er jo først og fremst et veldig viktig og aktuelt tema. Jeg deltok i løpet av masterstudiet på en rekke seminarer/ fagsamlinger om temaet, og synes temaet ble mer og mer interessant. Jeg var nysgjerrig på temaet og ønsket å fordype meg i det. Jeg så at det var mange muligheter for sirkulære løsninger i interiørarkitektur, og ønsket å undersøke det nærmere.

De sirkulære prinsippene står sterkt i Matlands oppgave med tanke på bruk av naturressurser og klimafotavtrykket. Det som kunne vært avfall, er i prosjektet utnyttet og bidrar til en forlenget produktlevetid.
–  Det at det tas i bruk sirkulære prinsipper i interiørarkitekturen kan på sikt ha viktige klimabesparelser.

Matland så hvordan Bergen hadde et potensiale for å bli mer sirkulær og ønsket derfor å ta tak i dette. Med utgangspunkt i Damsgårdsveien 112-113, en tidligere motorfabrikk, jobbet hun med å utvikle et bærekraftssenter med nye funksjoner og kunnskapsdeling rundt miljøvern, avfallshåndtering og sirkulærøkonomi. Hun forteller at ombruk har vært et av  hovedfokusene i prosjektet, både internt og eksternt.
– Det er undersøkt muligheter for å ombruke materialer og bygningskomponenter fra valgt bygning, men også andre byggeprosjekter i nærområdet. Områdene som har ombruk er vegger, himling, gulv, møbler og bærekonstruksjon. For eksempel er gamle dører brukt om i foldevegg, og lysarmaturer er blitt til himling, det er også ombrukt restematerialer i ny overflate. Alt fra materialer, bygningskomponenter, møbler og hele bygget i seg selv er et resultat av ombruk.

Uttesting av materialenes egenskaper og involvering av fagpersoner i bransjen, ble trukket frem som en styrke av juryen. I prosjektet var det viktig for Matland å jobbe på denne måten. I sine undersøkelser ble hun kjent med veldig behjelpelige fagpersoner som bidro med kunnskapsdeling og erfaringer. Dette var en nødvendighet for å kunne finne nye måter å ombruke materialer og bygningskomponenter.
– For eksempel ser en ingeniør muligheter for ombruk av et materiale som interiørarkitekten gjerne ikke er kjent med. Interiørarkitekten kan for eksempel komme med kreative og funksjonelle forslag og rådføre seg med andre fagpersoner for å finne gode løsninger.

Videre planlegger hun å jobbe som interiørarkitekt/romdesigner. Forhåpentligvis vil hun kunne jobbe mer med sirkulære løsninger og ta kunnskapen fra masterprosjektet inn i arbeidslivet.
– Jeg håper jeg får ta del i større og nyskapende prosjekter hvor jeg får være med å realisere bærekraftige, sirkulære løsninger.

Har du noen råd til fremtidens interiørarkitekter?
– Basert på erfaringene fra studiet og masterprosjektet, er et av mine råd å være nysgjerrig på faget. Det er mye vi som interiørarkitekter og designere har muligheter til å påvirke og skape. Jeg har også erfart at det å samarbeide med andre personer i bransjen, gir en større forståelse og kunnskap innen faget. Man skal ikke være redd for å ta kontakt med andre fagpersoner, for å spørre om kompetanse og råd.

Kristine Matland er takknemlig for den gjeve prisen. Hun syns det er flott at «Sirkulær» har fått så mye oppmerksomhet. Foto: Halvor Bodin

  

I tiden fremover håper hun å jobbe mer med sirkulære løsninger i jobb som interiørarkitekt/romdesigner.
– Jeg håper jeg får ta del i større og nyskapende prosjekter hvor jeg får være med å realisere bærekraftige, sirkulære løsninger. Foto: Halvor Bodin

  

Sirkulær

  

Les mer om Sirkulær her