Påtroppende dekan Åsil Bøthun er professor i skulptur og installasjon ved Kunstakademiet og kommer fra stillingen som prodekan med ansvar for utdanning. Jostein Gundersen er førsteamanuensis i utøvende musikk ved Griegakademiet og kommer fra stillingen som visedekan for forskning og forskerutdanning, og Ørjan Djønne er førsteamanuensis i interiørarkitektur og fungerende instituttleder på Institutt for design. Alle instituttene er dermed representert i det nye dekanatet.
– Sammen har vi kjennskap til alle fagmiljøene ved fakultetet, vi utfyller hverandre på en god måte, og siden både Jostein og jeg har sittet i dekanatet i fire år nå, er vi godt rustet for veien videre. Jeg gleder meg til samarbeidet i årene som kommer, sier Åsil Bøthun.
Vil bygge merkevaren til KMD
En av dekanatets ambisjoner er at KMD skal bli et av Nordens mest attraktive studiesteder innen fagfeltene. De ønsker derfor å bygge en tydeligere merkevare rundt identiteten til fakultetet. UiB er det eneste breddeuniversitetet i Norge som har samlet utøvende og skapende kunstfag på ett fakultet. Kombinasjonen av UiBs faglige bredde og tyngde og KMDs tydelige, kunstfaglige identitet bidrar til fakultetets unike posisjon som studiested og arbeidssted.
– De skapende og utøvende fagmiljøene har høy aktivitet i det profesjonelle feltet med konserter, utstillinger og andre utadrettede kulturaktiviteter. Mange av disse aktivitetene støttes av KMD, men det er ikke alltid er like synlig for omverdenen.
Dekanatets ambisjon er å gjøre KMD til et navn som er kjent for det profesjonelle kulturfeltet og befolkningen.
– Vi ønsker å sette fokus på KMD som en helhetlig merkevare som vi fronter utad, siden mange av aktivitetene våre ikke er synlig koblet til fakultetet, sier Djønne.
Den store rammebevilgningen for Griegakademiet vil sannsynligvis snart komme, og nybygget kan stå ferdig rundt 2029.
– Vi ser veldig frem til at fagmiljøene innen musikk også blir samlet her i Møllendal. Med alle miljøene samlet på et sted, lover det godt for samarbeid på tvers av fagdisiplinene. Og vi skal arbeide videre med satsninger innen kunstnerisk utviklingsarbeid og vitenskapelig forskning fremover.
Det er en ambisjon om at vi her ved KMD skal bli ledende både nasjonalt og internasjonalt innen kunstnerisk utviklingsarbeid.
– Vi har mye kompetanse innen feltet, og vi skal også fortsette å jobbe for en ny nasjonal konkurranseplattform for kunstnerisk utviklingsarbeid, sier Bøthun.
Nytt senter for kunstig intelligens
KMD fikk sammen med en rekke partnere nylig støtte fra Norges Forskningsråd til å etablere KI-senteret MishMash. Dette arbeidet får derfor et fokus fremover.
– Senteret ledes av UiO, med KMD som en av de tyngste partnerne. Vi skal lede to av syv arbeidspakker i senteret, er med i ledergruppen for en tredje arbeidspakke og representert i senterets ledergruppe. Fagmiljøene skal samarbeide på tvers mellom kunstnerisk utviklingsarbeid og vitenskapelig forskning, forteller Jostein Gundersen.
Fakultetet har en rekke samarbeidsavtaler med ulike partnere innen det regionale kulturfeltet som vi skal styrke samarbeidene med. Vi skal også fortsette utviklingen av samarbeidsprosjekter hvor man kobler vitenskapelig forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid med andre fagfelt ved UiB. I fjor ble UiB, på KMDs oppfordring, partner i New European Bauhaus, et EU-initiativ for å bidra til at det grønne skiftet ikke bare skal være funksjonelt, men estetisk og kulturelt forankret og bidra til mangfold og inkludering.
– Ved å arbeide sammen med ulike miljøer og partnere om eksternfinansierte forskningsprosjekter får vi også mer nytte av avtalene og nettverkene våre og kan bidra i enda større grad til regional utvikling. KMD har allerede en arbeidsgruppe for New European Bauhaus med representanter fra alle institutter og kunstnerisk og vitenskapelig forskning. Til høsten ønsker vi å jobbe mer sammen med andre fakulteter og eksterne partnere om å utvikle prosjekter og søknader, sier Gundersen.
Vil sikre helhetlig ledelse
Noe som blir viktig for det nye dekanatet er at ledelsen på KMD skal være helhetlig, hvor den vitenskapelige og administrative siden jobber tett sammen. Dette er allerede godt innarbeidet i det sittende dekanatet, og vi har mange gode erfaringer som vi skal bygge videre på.
– Vi er et lite fakultet, og det er viktig for oss å kunne utvikle organisasjonen vårslik at den blir effektiv og tilpasset fagområdenes behov. Å jobbe sammen i et felles spor gjør oss bedre rustet til en videreutvikling av fakultetet hvor studiekvalitet og forskning skal ha hovedfokus, sier Bøthun.
I løpet av høsten skal det settes ned en arbeidsgruppe med representanter fra alle fagmiljøene, som skal se på hvordan fakultetsstrukturen vår kan optimaliseres ut fra den tidligere gjennomførte evalueringsrapporten fra 2023.
– I min tidligere stilling som prodekan for utdanning har vi jobbet mye med å utvikle og forbedre kvaliteten i alle studieprogrammene våre. Programmene på kunst og design og noen av programmene på musikk har blitt redesignet med en ny struktur som sikrer utvikling og økt studiekvalitet. Arbeidet med studiekvalitet er en kontinuerlig prosess som fortsetter nå med Ørjan som leder i samarbeid med fagmiljøene og administrasjonen. Vi har i mange år nå bygget organisasjonen samtidig som vi har vært i full drift, nå har vi kommet et langt stykke videre i dettearbeidet, vi funnet oss mer til rette i bygget her i Møllendalsveien 61, og nå ser det virkelig ut som at hele fakultetet vil samles her i Møllendal, det lover godt for fremtiden, sier Bøthun.